MVnet logo

Blogi » Tutustu widgetteihin

  • Julkaistu 9. Joulukuuta 2006
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 1 kommentti

Mac OS X:ää käyttäneille widgetit ovat varmasti tuttuja. Widgetit eli suomennettuna vimpaimet ovat siis työpöydän pieniä, hauskoja ja hyödyllisiä ohjelmia. Ne voivat esimerkiksi näyttää viikon sääennusteen, akun varauksen tai toimia kalenterina. Näitä vimpaimia on myös helppo tehdä itse, jos on vähänkään perustietoja kotisivun teosta. Widgetit kun tehdään HTML/XML-kielellä ja JavaScriptillä.

Esimerkki vimpaimista: Kello ja kalenteri

Macintoshien käyttöjärjestelmän Mac OS X:n mukana tulee vakiona ns. Dashboard, jossa nämä widgetit toimivat. Mutta Windowsissa widgetit eivät toimi, ellei asenna niitä varten tehtyä ohjelmistoa. Widgettejä voi käyttää Windowsissa kunhan asentaa Yahoo! Widget Engine -ohjelmiston, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä Konfabulator. Yahoo osti jokin aika sitten oikeudet tähän aikaisemmin maksulliseen ohjelmaan ja laittoi sen ilmaiseksi saataville.

Uuden Windows Vistan myötä Windows-käyttäjät pääset nauttimaan widgeteistä Vistan mukana tulevalla omalla vimpain-ohjelmistolla. Windows Vistassa vimpaimista käytetään nimitystä Gadgets. Linuxillekin on ollut jo aikoja sitten saatavilla vimpaimia. Gnome-työpöytäympäristössä vimpaimet kulkevat nimellä gDesklets, KDE:ssä taas käytetään Superkaramban Desktop enhancementteja.

Mutta Windows Vistaa odotellessa kannattaa kokeilla vimpaimia myös vanhemmissa Windowseissa. Vimpaimet saa toimimaan Windowsissa siis helposti asentamalla Yahoo! Widget Engine -ohjelmisto. Ohjelmiston asennuksessa voi tulla eteen virheilmoitus joissain Windowsin versioissa, jolloin ratkaisu ongelmaan pitäisi löytyä MikroBitin Widget-ohjelmointi -sivulta. Itselläni asennus sujui muitta mutkitta.

Widgettejä työpöydällä

Kun ohjelma on asennettu, ilmestyy ruudun oikean alalaidan tehtäväpalkkiin ohjelman kuvake, josta pääsee muuttamaan esim. kieliasetuksia. Itse pidän Mac OS X:n Dashboardin tavasta näyttää widgetit - eli widgetit näkyvät ruudulla vain kun painaa esim. F8-näppäintä. Tällöin vimpaimet saa kätevästi esille silloin kun niitä tarvitsee eivätkä ne sotke työpöytää.

Yahoo! Widget Enginessä samanlainen ominaisuus kulkee nimellä Heijastusnäyttö (engl. Heads-Up Display). Kun widgetin ensimmäisen kerran avaa, on se oletuksena näkyvillä koko ajan. Widgetin asetuksia pääsee muuttamaan klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta widgetin ikkunan päällä ja valitsemalla "Widgetin asetukset...". Ikkuna-välilehdellä on asetus "Ikkunan taso". Jos tähän valitsee vaihtoehdon "Näytä vain heijastusnäytössä", näkyy widget vain, kun avaa heijastusnäytön (oletuksena se aukeaa F8-näppäimellä).

Vimpaimia voi ladata Windowsille Yahoon Widget-galleriasta, josta löytyy kaikki parhaat vimpaimet. OS X:n widgettejä voi ladata Applen sivuilta. Vimpaimen käyttöönotto on helppoa. Kun se on ladattu, kaksoisklikkaa tiedostoa, jonka pääte on .widget (tätä ennen pura zip-tiedosto, jos vimpain oli pakattu). Vimpaimia on hyvä säilyttää kaikkia samassa hakemistossa, esim. Omat tiedostot/My Widgets.

On hyvä tietää, että Mac OS X:n Dashboardissa toimivat widgetit eivät toimi Windowsin Yahoo Widget Enginessä eikä myöskään toisin päin. Yahoo Widget Engine on kyllä saatavilla myös Mac OS X:lle. Toimimattomuus johtuu siitä, että Dashboardin ja Yahoo Widget Enginen vimpainten rakenne on hieman erilainen. Dashboardin widgetit tehdään käyttäen HTML ja CSS-kieliä kun taas Yahoo Widget Enginen vimpaimet tehdään XML-kielellä. Molemmissa widgettien toiminnallisuus toteutetaan JavaScriptillä. Mitään konvertteria ei ole olemassa, joka osaisi muuttaa esim. Dashboardin widgetit Windowsin vimpaimiksi. Windows Vistan myötä tulee vielä yksi lusikka soppaan. Vistan Gadgettien rakenne on luultavasti erilainen kuin äsken mainittujen, joten tarjolla on siis kolmenlaisia widgettejä, jotka kukin toimivat vain omalla alustallaan. Widget-ohjelmoinnista tulossa lisää juttua myöhemmin...