MVnet logo

Blogi » Windows XP vistamaisemmaksi

  • Julkaistu 6. Huhtikuuta 2007
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 18 kommenttia

Windows Vista tuo työpöydälle lisää karkkia silmille, mutta myös Windows XP:seen saa melko helposti Windows Vistan kaltaisen ulkoasun. Windows XP:lle on olemassa satoja eri teemoja, joilla ulkoasua voi muuttaa.

Mutta, jotta näitä uusia teemoja voisi käyttää, täytyy ensin hieman "hakkeroida". Windows ei anna oletuksena käyttää näitä muiden tekemiä teemoja. Tätä varten täytyy muokata tiedostoa C:\WINDOWS\system32\uxtheme.dll. Muokkaaminen käy helposti tähän tarkoitetulla ohjelmalla Uxtheme Multi-patcher 5.5. Kun olet ajanut ohjelman, voit asentaa koneellesi uusia teemoja. Joskus ohjelma saattaa valittaa seuraavaa:

Uxtheme Multi-patcher 5.5 has detected that there's any Window NT setup file in C:\WINDOWS\i386
It's not recomended you to continue with this. Please eject your Windows NT CD or move that folder to somewhere else. Press OK to exit Uxtheme Multi-patcher 5.5

Tällöin vain siirrä kansio C:\WINDOWS\i386 muualle (ihan sama minne), poista i386-kansiosta tiedosto nimeltä UXTHEME.DL_ ja avaa Uxtheme Multi-patcher uudestaan. Kun olet ajanut ohjelman, valittaa Windows, että se on havainnut muuttuneen tiedoston ja pyytää Windowsin asennus-levyä, jotta se voi sen palauttaa. Levyä ei kuitenkaan pidä antaa ja ruudulle ilmestyviin ilmoituksiin pitää vastata kieltävästi. Kun ohjelma on valmis, voit siirtää i386-kansion takaisin sinne, missä se alun perin olikin. Kyseinen kansio ei sinänsä ole mikään kovin tärkeä. Se sisältää Windowsin asennuksen aikaisia tiedostoja, joita ei yleensä tarvita (jos et halua perua esim. joitain päivityksiä). Uxtheme Multi-patcher valittaa tuosta kansiosta, koska muutoin Windows kopioisi siitä kansiosta heti alkuperäisen uxtheme.dll-tiedoston takaisin huomatessaan, että yksi sen tiedostoista on hakkeroitu. Kun kansiosta poistaa tuon UXTHEME.DL_ -tiedoston, ei palautus enää onnistu ja omien teemojen käyttö on mahdollista.

Windows Vista teema Sivupalkki ja Opus OS -tyyli

Paljon hyviä teemoja, ikoneita ja taustakuvia löytyy deviantART-sivustolta. Kyseinen sivusto on oikea aarreaitta, jos etsii taustakuvia, ikoneita tai muuta "työpöytätaidetta". Itse tykästyin teemaan Opus OS 1.5 (kts. kuva ylhäällä oikealla). Teemalla Stolen 5 taas saa Windows XP:n jo aika lailla muistuttamaan Vistaa (kts. kuva ylhäällä vasemmalla). Uusien teemojen asennus on helppoa. Lataat vain jonkun teeman (yleensä zip-paketti) ja purat sen. Sitten kopioit sen sisällön kansioon C:\WINDOWS\Resources\Themes (uutta teemaa varten tulee yleensä uusi kansio tuohon Themes-kansioon). Sitten teeman vaihto käy normaalisti klikkaamalla työpöydällä hiiren oikealla painikkeella Ominaisuudet ja valitsemalla Ulkoasu-välilehti. Täytyy kuitenkin muistaa, että Vistassa on paljon muutakin uutta kuin vain ulkoasu ja näitä kaikkia uudistuksia ei oikein millään saa Windows XP:seen.

Näppärä lisäke XP:seen on myös Applen Mac OS X:stä tuttu sivupalkki eli "dock". Rocketdock on tällainen sivupalkki Windowsiin ja toimii lähes samalla lailla kuin OS X:n dock (kts. kuva ylhäällä oikealla). Itse tykästyi siihen heti. Windows XP:seen saa myös Vistasta tuttuja vimpaimia (widgetit, gadgetit tai miksi niitä nyt kutsutaankaan). Tästä kirjoitin jo aikaisemmin kirjoituksissa Tutustu widgetteihin ja Tee omia widgettejä.

PS. Jos aiot vaihtaa ikoneita, kannattaa olla varovainen. Helpointa ikonien vaihto on ehkä ohjelmilla IconTweaker (ilmainen) tai IconPackager (maksullinen). Mutta jos säädät ikoneita itse käsin, voi osaamaton saada järjestelmän helposti sekaisin.