MVnet logo

Blogi » Xbox Media Center 2.0.0 julkaistu

  • Julkaistu 1. Lokakuuta 2006
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • Ei kommentteja

XBMC logo

Xboxin mainiosta epävirallisesta mediasoittimesta Xbox Media Center (XBMC) on viimeinkin julkaistu odotettu 2.0.0 -versio. XBMC on siis harrastelijavoimin kehitetty suosittu mediasoitin Xboxille, jolla voi toistaa videoita ja musiikkia sekä katsella kuvia kiintolevyltä, verkon yli tietokoneelta tai Internetistä. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa tiedostojen käsittely, sovellusten käynnistys ja sääennusteen näyttäminen. Jotta XBMC toimisi Xboxissa, pitää Xbox olla modattu. XBMC:n avulla Xboxista saa tehtyä halvalla monipuolisen kodin viihdekeskuksen.

XBMC:n ominaisuuslista on harrastelijavoimin kehitetyksi mediasoittimeksi hyvin kattava. Seuraavassa lyhyt listaus siitä, mitä kaikkea ohjelmalla voi tehdä:

  • Toistaa lähes kaikkia mahdollisia video/audio-formaatteja (mm. MPEG 1/2, DivX/XviD, WMV, WMA, RealMedia, Quicktime, MP3, Ogg, OGM, AAC)
  • Videoita ja ääntä voi toistaa suoraan myös toisen tietokoneen kiintolevyltä, esim. kotiverkon yli PC:ltä (ns. streaming). Myös videoiden/äänen toistaminen DVD/CD-levyltä onnistuu.
  • Toistaa DVD-elokuvat ilman, että täytyisi hankkia Xboxiin maksullista Microsoftin DVD-kittiä.
  • Näyttää kaikki tunnetuimmat kuvaformaatit (mm. JPEG, GIF, PNG, BMP)
  • Näyttää tulevien päivien sääennusteen käyttäjän valitsemasta kaupungista (säätietojen toimittajana The Weather Channel, suomalaisista kaupungeista valittavina mm. Helsinki, Espoo, Tampere jne.)
  • Helppokäyttöinen ja näyttävä käyttöliittymä

Uudistuksia XBMC 2.0:ssa

MC360 kuvankaappaus (klikkaa kuvaa isommaksi)

XBMC 2.0.0 julkaistiin 29. syyskuuta 2006. Uusina ominaisuuksina ohjelmaan tulivat tällöin mm. kyky lukea USB-muisteilta sekä uusi käyttäjän muokattavissa oleva musiikkivisualisointi. Myös käyttöliittymä on kokenut suuren uudistuksen sitten edellisen virallisen julkaisun (XBMC 1.1). Uusi uljas käyttöliittymä nimeltään MC360 muistuttaa hyvin paljon Xbox 360 -pelikonsolin käyttöliittymää. MC360 tuli jo kesäkuussa 2006 julkaistujen kehitysversioiden (ns. CVS-versioiden) mukana, mutta nyt se on päässyt mukaan viralliseen julkaisuunkin. Tavallista XBMC:n päävalikkoa ei enää ole vaan valikot löytyvät välilehdiltä kuten X360 Dashboardissakin.

Toki XBMC:stä on ollut koko ajan - ja tulee vastaisuudessakin olemaan - saatavilla ns. CVS-versioita, joissa lähes kaikki 2.0-version ominaisuudet ovat olleet kokeiltavissa jo pitkään. Julkaistu 2.0-versio pitäisi kuitenkin olla näitä CVS-versioita vakaampi.

Itse en ole kerennyt tätä virallista 2.0-versiota vielä kovin paljon testaamaan, mutta aiempien CVS-versioiden perusteella kyseessä on laadukas julkaisu.

Sivut: 1·