MVnet logo

Kotisivun teko » Keskustelupalsta PHPllä

 • Julkaistu: 20.10.2006
 • Päivitetty: 25.02.2009
 • Kommentit

Keskustelupalsta PHP:llä

Tavallisella HTML-koodilla ei pysty toteuttamaan keskustelupalstaa. HTML kun on sivunkuvauskieli. Keskustelupalstan toteuttamiseen tarvitaan jotain edistyneempää ohjelmointikieltä kuten PHP:tä. PHP:n avulla keskustelupalstan toteuttaminen onkin äärimmäisen helppoa. Netistä löytyy valmiita PHP-skriptejä keskustelupalstan tekoon. Nämä skriptit on koottu valmiiksi kokonaisuuksiksi, joiden käyttöönotto on tehty mahdollisimman helpoksi. Yleensä ei tarvitse kuin ladata paketti tietokoneelle, siirtää sen sisältö palvelimelle ja ajaa nettiselaimella jokin asennustiedosto, jossa kysellään hieman tietoja palvelimesta yms. Sitten keskustelupalsta onkin jo valmis toimimaan.

Yleisimpiä PHP:llä toteutettuja keskustelupalsta-softia ovat mm. phpBB, SMF (Simple Machines Forum), vBulletin, bbPress ja PBLang. Näistä ehdottomasti suosituin on phpBB. Kaikki nämä keskustelupalstat vaativat siis toimiakseen palvelimelta PHP-tuen. Kaikki maksulliset kotisivutilan tarjoajat tukevat yleensä PHP:tä, mutta ilmaista sivutilaa tarjoavat palvelut eivät aina tue PHP:tä. Lisäksi kaikki edellä luetellut, PBLangia lukuun ottamatta, vaativat palvelimelta tietokantapalvelimen kuten MySQL-palvelimen.

PBLang tallentaa kaikkien viestien ja käyttäjien tiedot erillisiin tiedostoihin, joten se toimii pelkällä PHP-tuella - tietokantaa se ei vaadi. SMF, phpBB ja vBulletin taas tallentavat viestit ja käyttäjät tietokantaan, joten palvelimelta täytyy löytyä tietokantapalvelin, jotta nämä kolme foorumia saisi toimimaan kyseisellä palvelimella. Maksullisilla web-hotelleilla on yleensä käytössä MySQL-tietokantapalvelin, joka sopii näille foorumeille. Suuremmilla keskustelupalstoilla tietokantaa käyttävä foorumi toimii nopeammin kuin PBLangin kaltainen ns. flat file -systeemi, jossa jokainen viesti tallennetaan uuteen tiedostoon.

Alla on kerrottu suositun phpBB:n asentamisesta ja käyttöönotosta. Lisäksi on myös kerrottu PBLangin asentamisesta. PBLang on suosittu foorumi etenkin MikroBitin palvelimia käyttävien keskuudessa, koska MBnet tukee PHP:tä, mutta sillä ei ole tarjota tietokantapalvelimia. PBLangin lisäksi MBnetin käyttäjien kannattaa tutustua suomalaiseen TKfoorumiin, joka on PBLangin kaltainen foorumisofta. Foorumi on täysin suomenkielinen ja vaikuttaa erittäin varteenotettavalta vaihtoehdolta PBLangille.

phpBB

phpBB logo

PhpBB:n käyttöönotto aloitetaan luonnollisesti lataamalla ensin phpBB:n asennuspaketti (artikkelin kirjoitushetkellä uusin vakaa versio on 2.0.22, versio 3 tekee kuitenkin jo tuloaan). Asennuspaketin koko on noin 0,7 Mt. Kun paketti on ladattu, pura se koneellesi haluamaasi kansioon. Siirrä sitten tämän kansion sisältö kotisivujesi palvelimelle esim. osoitteeseen http://kotisivusi.net/keskustelu/. Siirto tapahtuu helpoiten FTP-ohjelmalla.

phpBB keskustelupalstasta esimerkki

Esimerkki MVnetin keskustelupalstasta, joka on tehty käyttäen phpBB:tä.

Lataa myös suomenkielinen kielitiedosto ja suomenkieliset painikkeet, jos haluat, että keskustelupalstasi näkyy käyttäjille suomenkielisenä. Kielitiedoston ja suomenkieliset painikkeet voi ladata phpBB:n Downloads-sivulta. Kielitiedosto löytyy taulukosta halutun kielen kohdalta sarakkeesta Language ja painikkeet sarakkeesta subSilver. Kielitiedoston koko on noin 50 kt ja painikkeiden koko noin 15 kt.

Kun olet ladannut kielitiedostot ja painikkeet, kopioi subsilver_finnish.zip -paketin sisältämät gif-tiedostot phpBB:n kansioon templates/subSilver/images/lang_finnish/ ja lang_finnish.zip -paketin sisältö (php- ja htm-päätteiset tiedostot sekä email-kansio) phpBB:n kansioon language/lang_finnish. Suomenkielistä kielitiedostoa tarvitaan, jotta foorumilla näkyvät tekstit saataisiin suomenkielisiksi. Painike-pakettia taas tarvitaan, jotta phpBB:n oletusulkoasun (subSilver) painikkeet näkyisivät suomenkielisinä. Jos käytät phpBB:ssä jotain muuta ulkoasua kuin oletusulkoasua, täytyy ulkoasuun etsiä tai tehdä itse suomenkieliset painikkeet, jos haluat ulkoasun kokonaan suomenkieliseksi.

Kun kaikki tarvittavat tiedostot on onnistuneesti siirretty palvelimelle, muuta tiedoston config.php käyttöoikeus muotoon 666 (kts. ohjeet käyttöoikeuksien muuttamiseen). Mene sitten nettiselaimellasi osoitteeseen http://kotisivusi.net/keskustelu/install/install.php olettaen tietysti, että äsken siirtämäsi kansion tiedostot ovat osoitteessa http://kotisivusi.net/keskustelu/. Selaimeesi aukeaa nyt phpBB:n asennussivu. Asennussivulla määritellään muutamia tärkeitä asetuksia.

phpBB:n asennussivu

PhpBB:n asennussivu

 • Sivuston oletuskieli (Default board language): Valitse tähän Finnish, jos haluat keskustelupalstastasi suomenkielisen.
 • Tietokannan tyyppi (Database Type): Valitse tähän palvelimellasi käytettävän tietokannan tyyppi. Yleensä palvelimilla käytetään MySQL-tietokantapalvelimen versiota 4.x tai 5.x. Tarkista palvelimen tyyppi palveluntarjoajaltasi. Vaihtoehto MySQL 4.x/5.x on yleisin.
 • Valitse asennustapa (Choose your installation method): Jos olet asentamassa phpBB:tä ensimmäistä kertaa, valitse Asennus (Install). Jos päivität uudempaan versioon, valitse Päivitys (Upgrade)
 • Tietokantapalvelimen nimi / DSN (Database Server Hostname / DSN): Tietokantapalvelimen nimi riippuu palveluntarjoajastasi. Yleensä tähän tulee nimi localhost. Jos localhost ei toimi, tarkista tietokantapalvelimen nimi palveluntarjoajaltasi.
 • Tietokannan nimi (Your Database Name): PhpBB:tä varten sinun on luotava uusi tietokanta tai voit myös käyttää jo olemassa olevaa tietokantaa. Uuden tietokannan voi luoda yleensä palveluntarjoajan hallintapaneelissa esim. PhpMyAdmin-ohjelmalla. Luo siis esimerkiksi PhpMyAdminilla uusi tietokanta nimeltä PHPBB (onnistuu parilla hiiren klikkauksella heti PhpMyAdminin etusivulla). Jos et voi luoda uutta tietokantaa, laita tähän kenttään arvoksi jokin jo olemassa oleva tietokantasi nimi. Olemassa olevat tietokannat näkee myös esimerkiksi PhpMyAdmin-ohjelmalla.
 • Tietokannan käyttäjätunnus (Database Username): Tietokannan käyttäjätunnus riippuu palveluntarjoajasta. Yleensä voit luoda ja katsella tietokannan käyttäjätunnuksia palveluntarjoajan hallintapaneelin avulla.
 • Tietokannan salasana (Database Password): Tähän tulee edellä mainitun tietokannan käyttäjätunnuksen salasana, joka riipuu myös palveluntarjoajastasi. Voit yleensä muuttaa sen haluamaksesi palveluntarjoajasi hallintapaneelissa.
 • Etuliite tauluille tietokannassa (Prefix for tables in database): Tähän ei tarvitse yleensä koskea. Anna tässä olla arvon phpbb_.
 • Hallinnon sähköpostiosoite (Admin Email Address): Laita tähän oma sähköpostiosoitteesi.
 • Domain nimi (Domain Name): Laita tähän kotisivusi domainin nimi (esim. MVnetin tapauksessa www.mvnet.fi)
 • Palvelimen portti (Server Port): Tätä ei tarvitse yleensä muuttaa. Anna tässä olla arvon 80.
 • Skriptien polku (Script path): Tähänkään ei tarvitse yleensä koskea.
 • Ylläpitäjän käyttäjätunnus (Administrator Username): Laita tähän haluamasi käyttäjätunnus, jolla sitten pääset myöhemmin säätämään phpBB:n asetuksia.
 • Ylläpitäjän salasana (Administrator Password): Laita tähän edellistä käyttäjätunnusta vastaava salasana ja vahvista se seuraavassa kentässä. Huom! Ota ylös tämä ylläpitäjän käyttäjätunnus ja salasana. Jos unohdat käyttäjätunnuksen tai salasanan, et voi hallita foorumisi asetuksia.

Kun tarvittavat asetukset on määritelty, paina Aloita asennus-painiketta ja hetken kuluttua phpBB:n pitäisi ilmoittaa, että foorumi asennettiin onnistuneesti. Poista lopuksi palvelimeltasi phpBB:n install ja contrib-kansiot. Näitä ei enää tarvita asennuksen jälkeen. Muuta myös config.php-tiedoston käyttöoikeus takaisin muotoon 644. PhpBB on tämän jälkeen valmis käytettäväksi. Kirjaudu sisään äsken määrittämälläsi ylläpitäjän käyttäjätunnuksella ja klikkaa sivun alalaidasta "Siirry hallintapaneeliin", josta voit säätää phpBB:n asetuksia. Jos asennuksessa ilmenee ongelmia, kannattaa lukea docs-kansiosta löytyviä ohjeita tai kysyä apua MVnetin keskustelupalstalla.

PBLang

PBLang logo

PBLang toimii siis myös palvelimilla, joilla ei ole tarjota tietokantapalvelinta. MVnetinkin keskustelupalstalla käytettiin aikoinaan PBLangia, kun MVnet sijaitsi vielä MikroBitin palvelimilla, joissa oli pelkkä PHP-tuki eikä tietokantapalvelimia. PBLang:n käyttöönotto on helppoa ja alla onkin lyhyesti kerrottu, miten saat tehtyä oman keskustelupalstasi käyttäen PBLangia:

PBLang keskustelupalstasta esimerkki

Esimerkki MVnetin keskustelupalstasta, kun se pyöri vielä PBLangin päällä.

 1. Lataa ensin PBLang. Lataussivulta klikkaa kohdasta Complete packages linkkiä, joka on muotoa PBL465.zip (linkin nimi vaihtelee uusimman versionumeron myötä). Linkin klikkaamisen jälkeen valitse eteen tulevasta listasta mikä tahansa latauslinkki. Tiedostokoko on noin 2,0 Mt.
 2. Kun kyseinen zip-tiedosto on ladattu, pura se haluamaasi kansioon (esim. C:/keskustelu/). Kansion sisällä pitäisi nyt olla kansiot db, docs, selected ja templates sekä kasa muita tiedostoja. Siirrä nämä kaikki tiedostot ja kansiot kotisivuillesi (esim. http://omasivusi.net/keskustelu/). Siirto tapahtuu yleensä käyttäen FTP-ohjelmaa. Eli esimerkin tapauksessa siirrä koko keskustelu-kansio kotisivujesi juureen.
 3. Muuta PBLangin ohjeiden mukaisesti kaikkien kansioiden (myös kansioiden alikansioiden) käyttöoikeudet muotoon 777 (kts. ohjeet käyttöoikeuksien muuttamiseen) ja joidenkin tiedostojen käyttöoikeudet myös muotoon 777. Katso tarkemmat ohjeet PBLangin docs-kansion !!!READMEFIRST!!!!.htm-tiedostosta, jossa on selkeät ohjeet, minkä kansioiden/tiedostojen käyttöoikeudet pitää muuttaa. Kyseisessä tiedostossa on myös foorumin selkeät asennusohjeet englanniksi
 4. Avaa sitten internet-selaimellasi install.php -tiedosto (esimerkkitapauksessa kirjoita selaimen osoiteriville: http://omasivusi.net/keskustelu/install.php). Tarkista, että tiedot ovat oikein (yleensä mitään ei pidä muuttaa), kirjoita sähköpostiosoitteesi ja valitse kieleksi suomi (fi). Paina sitten Install-painiketta ja hetken päästä keskustelupalstan pitäisi olla asennettuna.
 5. Rekisteröidy sitten heti ensimmäisenä käyttäjänä keskustelupalstallesi ja saat keskustelupalstan ylläpitäjän oikeudet. Kun sitten kirjaudut sisään foorumiin, pitäisi sivun yläosan painikkeisiin ilmestyä painike, jossa lukee Ylläpito (tai Admin - riippuu käytettävästä kielestä). Sieltä pääsee muokkaamaan foorumin asetuksia, kuten ulkoasua tai lisäämään foorumiin kategorioita. Jos asennuksessa ilmenee ongelmia, voi apua kysellä mm. MVnetin keskustelupalstalla.

PBLang:ia käyttämällä saat keskustelupalstastasi suomenkielisen ja sen avulla keskustelupalstan ylläpito on todella helppoa. Rekisteröidyt vain ensimmäisenä keskustelupalstalle ja saat keskustelupalstan ylläpitäjän oikeudet, eli voit poistaa viestejä ja tunnuksia sekä muutella ulkoasua ja muita asetuksia. Viestien poistaminen ja ulkoasun muuttaminen on tehty todella helpoksi. Kaiken kaikkiaan PBLang on yksi helppokäyttöisimmistä, mutta silti monipuolisimmista pelkästään PHP:llä toimivista keskustelupalsta-ohjelmista. Jos PBLangin asennuksessa esiintyy ongelmia, kannattaa katsoa myös englanninkielinen PBLangin virallinen keskustelupalsta, josta pitäisi löytyä apu useimpaan ongelmaan.

Seuraava sivu (Kävijälaskuri PHP:llä) >> << Takaisin PHP-sovellukset -sivulle

Sivun kommentit