MVnet logo

Pelit ja konsolit » Game Boy Advance SP

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

GBA SP logo

Game Boy Advance SP:n tekniset tiedot

Game Boy Advance SP -pelikonsoli

Game Boy Advance SP -pelikonsoli

Ei heti uskoisi, että Game Boy Advancea on myyty valtavat 35,11 miljoonaa kappaletta kesäkuun loppuun mennessä 2006. Vielä julkaisuaikaan laite vaikutti onnistuneelta, mutta alkuinnostuksen laannuttua huomio kiinnittyi käsikonsolin liian tummaan näyttöön, jolla pelaaminen vaikeissa olosuhteissa ei oikein onnistunut. Pelaavan kansan iloksi markkinoille tulikin paljon erilaisia valohärpäkkeitä korjaamaan tätä ongelmaa. Vaikka pelaajia ei insinöörien suunnittelema näyttö riemastuttanutkaan, Nintendolle se oli kuitenkin oiva tilaisuus tehdä lisää rahaa uudella versiolla. Pelaajien onneksi (tai joidenkin vanhan version hankkineiden harmiksi) Game Boy Advancestä julkaistiinkin reilun vuoden päästä hieman paranneltu malli nimeltään Game Boy Advance SP. Lyhenne SP tulee sanasta Special. Laite julkaistiin Japanissa 14. helmikuuta 2003 ja Suomeen se ilmestyi vuoden 2003 maaliskuun lopulla.

Tekniikka ja käytettävyys

Teknisesti Advancen kanssa samanlaisessa laitteessa on vihdoinkin sivuvalaistu näyttö ja ympäristön kannalta haitalliset paristot on korvattu litium-ion -akulla (3 h latauksella saa 10 tai 18 tuntia peliaikaa riippuen kirkkaudesta), joka olisi pitänyt olla pakollinen jo aikaisemmassa versiossa. Näyttöä ei tarvitse enää kallistella, jotta siitä näkisi jotain heikossa valaistuksessa. Näyttö on vihdoinkin melko laadukas ja toimiva, vanhat pelit heräävät uuteen kukoistukseen sivuvalaistulla näytöllä. Sivuvalaistuksen voi sammuttaa konsolin keskeltä löytyvällä napilla ja näin simuloida sitä, kuinka vaikeaa vanhalla Advancellä on pelata hämärässä. Kokoontaitettavan näytön ansiosta laite on edeltäjäänsä noin puolet pienempi, joten se mahtuu nyt melko hyvin taskuun. Laite painaa noin 143 grammaa. Kokoontaitettava ratkaisu estää myös näytön naarmuuntumisen kuljetuksen aikana. Värivaihtoehtoja on hopea, musta ja sininen.

GBA ja GBA SP

Alkuperäinen Game Boy Advance -pelikonsoli yllä ja GBA SP kuvan alalaidassa

Täydelliseltä vaikuttavassa laitteessa on kuitenkin muutamia heikkouksia. Kuulokeliitäntää ei löydy vakiona, vaan sen saa käyttöön erikseen myytävällä adapterilla. Adapteri ei ole kallis, mutta jos haluaa pelata vaikkapa junassa omilla kuulokkeilla muita ihmisiä häiritsemättä, erillisen adapterin kantaminen tuntuu tyhmältä ja hankalalta. Itse ostinkin suosiolla halvat (n. 10 e) ja pienet kuulokkeet, joista löytyi SP:hen sopiva liitin.

Toinen valituksen aihe on äänen säätämisessä käytetty kytkin, joka toimii liian jyrkästi. Heppoisen kytkimen pienikin hipaisu nostaa ääntä jyrkästi, ja oikea taso on hankala valita. Itse olisin toivonut digitaalista äänen säätöä jonkinlaisilla + ja - -näppäimillä. Myös ergonomian kannalta laitetta olisi voinut hivenen parantaa. Advanceen verrattuna SP:n päätynapit ovat pienikokoisemmat ja hankalammat käyttää. Pystyssä käytettävää pientä laitetta tulee myös pidettyä hivenen liian sumpussa ja kädet saattavat liian lähekkäin ollessa väsyä tai krampata.

Kaikki GB-, GBC- ja GBA-pelit toimivat uudessa käsikonsolissa ongelmitta. Eli toisin kuin Game Boy Micro ja DS Lite, Game Boy Advance SP on ainut Nintendon myynnissä oleva käsikonsoli, jolla voi pelata vanhempiakin GB-pelejä. Konsoliin liitettäessä vanhat ja isot GB-pelimoduulit tulevat kuitenkin suurelta osin ulos pelikoneesta, eivätkä näytä kovin esteettisiltä. Kovin moni tuskin omistaakaan näitä vanhoja pelejä, kun uusia ja paljon hienompiakin mestariteoksia on kaupan hyllyt pullollaan. Pelaajien iloksi SP:llä pystyy pelaamaan kaikkialta hankittuja pelejä, vain kielimuuri ja ehkä luottokortin puute on esteenä laajan ja kirjavan pelikirjaston hankkimiseen ulkomailta.

Oho, se päivittyi sittenkin

Vuoden 2005 loppupuolella julkaistun Game Boy Micron yhteydessä Nintendo päivitti myös kaikessa hiljaisuudessa SP:n sivuvalaistun näytön uudella taustavalaistulla näytöllä. Koska kaikki markkinointi ja mainonta kohdistettiin uuteen Microon, SP:n merkittävä parannus on saattanut mennä moneltakin kuluttajalta täysin ohi (itse kuulin asiasta vasta tätä artikkelia kirjoittaessani). SP:hen laitettiin alun perin sivuvalaistu näyttö taustavalaistun sijaan, koska se kuluttaa vähemmän virtaa. Nyt kun Micro ja DS-Lite on kuitenkin varustettu tarkalla taustavalaistulla näytöllä, oli vain ajan kysymys, milloin sellainen tulee myös Game Boy Advance SP:hen.

Uusi ja vanha GBA SP

Uudistunut GBA SP oikealla ja alkuperäinen GBA SP vasemmalla. Huomaa ero näyttöjen kirkkauksissa.

Nintendo ei edelleenkään aktiivisesti mainosta, että se olisi vaihtanut näytön parempaan. GBA SP:n pakkauksissa lukee kuitenkin ainakin Amerikassa: "Now with a BRIGHTER backlit screen!". Euroopan julkaisuaikataulusta leikkisästi kutsuttavalle SP Lite:lle ei ole tietoa. Uusi ja vanha näyttö eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ennestään melko hyvä näyttö on nyt erinomaisen kirkas ja selkeä, yltäen Micron ja DS Liten tasolle. Taustavaloa ei saa enää pois päältä, vaan sen kahta eri kirkkautta säädetään keskellä olevasta napista, joka aikaisemmin sammutti sivuvalaistun näytön. Uuden taustavalaistun mallin peliaika on 13 tai 8 tuntia kirkkaudesta riippuen.

Tiivistettynä voisi sanoa, että Game Boy Advance SP on erittäin onnistunut laite, jollaisen jo GBA:n alkuperäisen version olisi pitänyt olla. Pienine puutteineenkin käsikonsoli on erinomainen vaihtoehto mukana kuljetettavaksi käsikonsoliksi. Uusimman version, eli Game Boy Micron kannettavuudelle se ei pärjää, mutta suurempi näyttö ja taitettava rakenne miellyttävät varmasti monia. Jos rahaa löytyy hivenen enemmän, eikä suurempi koko haittaa, kannattaa kuitenkin ostaa tulevaisuutta silmällä pitäen DS Lite. DS Lite:ssa on tällä hetkellä käsikonsoleiden parhaimpiin kuuluva näyttö, ja erittäin hieno design, myös vanhojen GBA-pelien pelaaminen onnistuu.

SP-käsikonsoli on ollut erittäin suosittu, ja on myynyt vuoden 2006 kesäkuun loppuun mennessä jo alkuperäistä GBA:ta enemmän - noin 38,9 miljoonaa kappaletta. Tuntuu kuitenkin oudolta, ettei edes äskettäin uutta taustavalon saanutta GBA SP:tä löydä uutena juuri mistään Suomesta. Johtuu kaiketi Game Boy Micron julkaisusta. Melkeinpä ainut vaihtoehto onkin hankkia GBA SP käytettynä nettihuutokaupasta. Jos taustavalaistun SP:n sattuu halvalla saamaan, kannattaa se ehdottomasti hankkia, jos tykkää pelata laadukkaita pelejä vaikkapa junassa tai koulun välitunnilla sopivan pienen käsikonsolin avulla.

Lähteet

  1. http://gameboy.ign.com/articles/652/652641p1.html
  2. http://www.peliplaneetta.net/artikkelit/291/
  3. http://www.nintendo-fi.com/?file=142
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Boy_Advance_SP

Sivun kommentit