MVnet logo

Pelit ja konsolit » MVnetin pelinurkkaus

  • Julkaistu: 10.10.2007
  • Päivitetty: 10.10.2007
  • Kommentit

MVnetin pelinurkkaus ja HDTV pelikäytössä

Pelitilan uuteen uskoon muovaaminen ei välttämättä vaadi paksua lompakkoa tai sisustusalan ammattilaisen apua. Itselle sopivan ja ennen kaikkea toimivan viihdekeskuksen rakentaminen vaatii kuitenkin jo jonkin verran tietämystä eri laitteiden toiminnoista ja liitännöistä. Vaikka teknologia onkin yleensä pääasia hienossa pelinurkkauksessa, ei sovi kuitenkaan unohtaa myös tilan viihtyisyyttä ja sopivuutta pelaamiseen. Television sopiva koko ja etäisyys, tarkoitukseen sopiva istuin, sopiva valaistus ja liiallisen auringonvalon rajoittaminen sälekaihtimilla ovat kaikki tärkeitä asioita. Luonnollisesti myös kallis teknologia ansaitsee arvoisensa puitteet ja harva tuskin kehtaa enää sijoittaa uutta taulutelevisiota vanhalle ja nuhjuiselle tv-tasolle, kun tyylikkäämpiäkin toteutuksia on tarjolla. Ennen ostoa kannattaa kuitenkin testata laitteiden toimivuus kunnolla ja suunnitella ja mitoittaa hankintansa huolella.

Pelaaja-lehti etsi kesällä 2007 yhteistyössä Samsungin kanssa Suomen karmaisevinta pelipistettä. Kilpailun voittajan saastainen pelinurkkaus puhdistettiin ja sisustettiin tyystin uudella tavaralla. Pimeä ja ahdas peliluola muuttui tyylikkääksi ja valoisaksi tilaksi, jossa kelpaa nykyisin oleskella ja pelailla. Mielenkiintoisen kilpailun innostamana myös allekirjoittanut kertoo jotain omasta pelinurkkauksestaan. Tämä kirjoitus on siis lyhyt kertomus siitä, minkälainen on oma pelinurkkaukseni, miten se syntyi, mitä laitteita pelinurkkauksesta löytyy ja mitä se on tullut maksamaan. Laitteiden toimivuutta ja mahdollisia tulevaisuuden hankintoja pohditaan myös. Joskus myöhemmin on tarkoitus myös hivenen syventyä lisää pelinurkkauksen keskipisteestä löytyvän taulutelevision tarkempaan arvosteluun ja ruotimiseen.

Vaatimuksena lisää tilaa ja tyylikkyyttä

Idea kunnollisen pelinurkkauksen hankkimisesta alkoi oikeastaan jo melkein puoli vuotta ennen lopullisen ostopäätöksen toteutumista joskus vuoden 2006 loppupuolella. Ahkerana CDON.comin, Play.comin ja Huuto.netin käyttäjänä nurkkiin oli kertynyt jo sen verran tavaraa, että huoneessa liikkuminen ja siivoaminen oli hankalaa. Esimerkiksi osalle rakkaista Tex Willer-sarjakuvistani ei yksinkertaisesti ollut kunnollista säilytystilaa ja siksi osa lehdistä lepäsikin korkeissa pinoissa vanhan television päällä. Uusia ja iskemättömiä pelejä sekä tv-sarjojakin oli jo sen verran paljon odottamassa otollisempia hetkiä, että tilanpuutteen takia osasta olisi ollut kohta pakko luopua. Osasyy pienen pelinurkkauksena toimivan huoneen tilanpuutteeseen oli noin 10 vuotta vanha 28" televisio ja vielä sitäkin vanhempi musta ja osittain nuhjuinen, parista laudasta koostuva tv-taso. Kummatkin veivät muutenkin niukasta tilasta turhaan syvyyttä ja johtosekamelska näiden takana keräsi paljon pölyä. Tyylittömän kokonaisuuden rinnalle ei oikein sopinut edes minkäänlaiset kaapit tai laatikostot tuomaan säilytystilaa.

Uuden pelinurkkauksen vaatimuksena oli siis ennen kaikkea lisätilan hankinta huoneeseen korvaamalla tyylitön tv-taso vähemmän syvemmällä, kirjahyllyn tapaisella tyylikkäällä säilytyskokonaisuudella, jonka mahdollisten lasiovien taakse saisi pelikonsolit piiloon hurisemaan ja hyllyille omat tavarat järjestykseen. Näin pelinurkkauksessa voisi käyttää myös Nintendon uutta Wii-pelikonsolia, jonka ohjaustapa tiettävästi vaatii aika paljon tyhjää tilaa huoneen ympäriltä. Kolmannen sukupolven pelikoneiden tarjoama teräväpiirtokuvakin houkuttelisi, mikä tarkoittaisi tietenkin uuden ja kalliin taulutelevision hankintaa.

Yleiskuva pelinurkkauksesta

Yleiskuva uudistuneesta pelinurkkauksesta

Ikean mallikuvastoa selatessani huomasin, ettei halpoja ja tyylikkäitä tv-tasoja oikein ole tarjolla. Vielä harvemmasta löytyy lasiset tai edes puiset ovet. Ainut mielenkiintoinen vaihtoehto ilman ovia oli EXPEDIT TV-kaluste, joka vaikuttikin kaikin puolin hyvältä tarpeisiini nähden. Tyylikkyys, sopivasti säilytystilaa, paikka taulutelevisiolle ja ennen kaikkea erittäin halpa hinta houkuttelivat. Koko komeus maksoi vain 169 euroa. Visiitti Espoon Ikeaan ja peräkärryllä 187 x 33 x 45 cm kokoinen ja 92,4 kg painava pakkaus noutovarastosta kotiin.

Kokonaisuuden kasaus oli hivenen hikistä hommaa jo kahdelta henkilöltä paino huomioon ottaen. Vaikeutta lisäsi vielä se, että kalustetta mahtui juuri ja juuri kasaamaan pelinukkaukseksi tarkoitetussa pienessä huoneessa. Valmiina EXPEDIT TV-kaluste oli ja on edelleenkin hieno kokonaisuus. Valkoisen tyylikäs ja elegantti, taustalevyssä on aukot, joista johdot saa piiloon. Kokoa hienolla kalusteella on aika reilusti (leveys 185 cm, syvyys 39 cm ja korkeus 185 cm), mutta vanhaan televisioon ja TV-tasoon nähden syvyyttä vapautui reilut 10 cm. Johtosotkukin väheni, kun tyylittömät ja pölyä keräävät virtajohdot sai niputettua yhteen läjään TV-kalusteen tarjoamiin aukkoihin. Muutos vanhaan on merkittävä ja kokonaisuutta ei voi kuin hämmästellä ja ihailla. Tällainen olisi pitänyt hommata jo paljon aikaisemmin. Vielä kun saisi kaikki peliohjaimet langattomiksi.

Teknologiaa pelinurkkaukseen

Toshiba LCD-televisio

Toshiban 32" LCD-televisio pelikäytössä. Menossa on Forza Motorsport 2 -pelin demo.

Tv-kaluste vapautti reilusti tilaa huoneeseen ja hyllyt tarjosivat riittävän tilan peli-, sarjakuva ja elokuvakokoelmalle. Saloran noin 10 vuotta vanha 28" putkitelevisio (mallia 28M90) oli kuitenkin auttamattomasti liian iso ja painava sijoitettavaksi TV-kalusteeseen. Ainut vaihtoehto oli hankkia kunnon teräväpiirtoa tarjoava taulutelevisio, joka osoittautuikin ehkäpä operaation hankalimmaksi asiaksi. Aikaisemmin olin sitä mieltä, että taulutelevision osto on turhaa, samalla rahalla saisi suuremman kuvan videotykin muodossa. HD Ready LCD-näyttöjen ominaisuuksien parannuttua, hintojen laskettua ja teräväpiirtoista pelikuvaa muutaman kerran katsottua mieli oli kuitenkin jo muuttunut. Eipähän tarvitse ostaa projektoriin kalliita lamppuja, hankkia erillisiä kaiuttimia, tai miettiä projektorin ja valkokankaan sijoittamista huoneeseen. Pelatakseen ei tarvitse myöskään pimentää koko huonetta. Erilaisia keskustelupalstoja ja lehtiä lukiessani huomasin kuitenkin sen, että erilaisia malleja eri valmistajilta on aivan liikaa ja yhtä ainoaa "parasta" vaihtoehtoa ei ole. Myös tässä asiassa hinta määrää yleensä laadun ja halvemmissa malleissa pitää tyytyä kompromisseihin.

Hyvän kuvanlaadun ja yleisen toimivuuden ohella etsimästäni laitteesta piti löytyä digiviritin, ainakin yksi RGB-scart, VGA, komponentti ja vähintään 2 HDMI-liitäntää. Television koko pitäisi olla 32", koska paljon isompi ei kalusteeseeni enää mahdukaan ja suuremman television kanssa katseluetäisyys tulee jo rajoittavaksi tekijäksi. Vanhaa 28-tuumaista televisiota pienenpää kuvaa en kuitenkaan halua katsella. Suunniteltuun hankintaan varattu summa oli noin 1000 euroa.

Pitkän pähkäilyn jälkeen päätin tilata Verkkokauppa.comista Toshiban 32" LCD-television, malli 32WLG66 (1030 euroa), joka täytti mielestäni parhaiten vaatimukseni ja edusti mielestäni sillä hetkellä parasta laitetta hinta-laatu-suhteessa. Televisio oli MikroBitin numeron 12/2006 toimituksen valinta ja sai arvostelussa täydet viisi tähteä. Noin yleisesti voidaan sanoa, ettei ostos ollut aivan sitä, mitä odotin, mutta täyttää kuitenkin hyvin tehtävänsä. Pelaaminen ja television katselu toimii hyvin ja se onkin pääasia, käytettävyydessä olisi kuitenkin paljon parannettavaa. Vanhat Xbox- ja GameCube-pelit näyttävät isommalla ruudulla hienommilta kuin osasin aavistaakaan ja 60 Hz tuen ansiosta sitä tukevat pelitkin pyörivät nyt hivenen sujuvammin. Tietokoneen VGA-liittimen kautta syötetty teräväpiirtokuva näyttää jo mukavalta ja halu PS3- tai Xbox360-pelikonsoleiden ostoon vain kasvoi. Kunpa hinnat vain vähän laskisivat.

Pelikonsolit TV-kalusteen tasoilla

TV-kalusteen tasoille mahtuu hyvin kaikki uudet pelikonsolit

Taulutelevision alapuolella oleville matalille hyllyille mahtui vanha, kauan ja hyvin palvellut modattu Xbox, joka on enemmän kuin erinomainen huoneen ainoana mediasoittimena, pyörittäen lähestulkoon levyä kuin levyä tiedostoformaatista riippumatta (konsolin hinta: 99 euroa ja modaus 39 euroa). DVD-elokuvat ja DivX-videot toistuvat ilman ongelmia, mp3-musiikki soi kauniista ja emulaattoreilla voi nauttia vaikkapa Super Nintendon nostalgiaa herättävästä Axelay-avaruuspelistä. Eipä ole markkinoilla vieläkään yhtä monipuolista ja halpaa mediatoistinta ja pelilaitetta kuin modattu Xbox.

Koska Nintendo ja pelimedia olivat hehkuttaneet uutta Wii-pelikonsolia niin paljon, oli sitä tietenkin pakko päästä kokeilemaan melkein heti julkaisun jälkeen. Tällä hetkellä kristallinvärisen Xboxin vieressä majailee siis toisena konsolina Nintendon muodikas Wii (ostettu Puolenkuun Pelit: 269 euroa), jonka tieltä veikeä GameCube siirtyi suoraan Huuto.netin myyntipalstalle. Vaikka Wii-konsolissa onkin potentiaalia, niin ostos on alkanut jo hivenen kaduttamaan, koska käyttö on tällä hetkellä erittäin satunnaista hyvien ja erilaisten pelien puuttuessa. Legend of Zelda: Twilight Princess ja Resident Evil 4 Wii edition kyllä löytyvät, mutta harvassa ovat vielä ne paljon mainostetut hyvät ja innovatiiviset pelit. Pitää vain toivoa, että uusin Metroid Prime 3: Corruption, Super Mario Galaxy ja jokin uusi Mario Kart löytäisivät nopeasti tiensä koneen sisuksiin. Wiin pyörittämiä GameCube- ja Virtual Console-pelejä pelaan tietenkin Nintendon mainiolla langattomalla WaveBird-ohjaimella (hinta n. 39 euroa pari vuotta sitten). Ohjain korvaa paremmin kuin hyvin turhan Wii Classic-ohjaimen ja WaveBird-ohjainta voisikin pitää pakkohankintana kaikille Wiin omistajille. Langattomuus on päivän sana.

Messias saapuu

Teräväpiirtoaikakautta ajatellen uudesta taulutelevisiosta löytyy kaksi HDMI-liitäntää, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen kuvanlaadun uusia pelikonsoleita käytettäessä. Tarkoituksena onkin lähiaikoina hankkia PS3 ja siihen erikseen HDMI-kaapeli, kun laitteen hinta laskee alle oman kipurajan. PlayStation 3 Starter Pack-tarjouksen (konsoli, 2 peliä ja 2 langatonta ohjainta) pitäisi olla siis alle 450 euroa, jotta laite vaihtaisi omistajaa. Nähtäväksi jää, milloin hinta vihdoin asettuu järkevälle tasolle, tuskin kuitenkin ennen joulua 2007. Mitään kiirettä hankintaan ei tosin ole, koska huippupelejä ei vielä juurikaan ole ja itse Blu-ray-elokuvatkin maksavat vielä aivan liian paljon.

Heti taulutelevision oston jälkeen, suunnitelmiin kuului myös Xbox360 Elite-mallin ostaminen. Otollinen hankinta-aika olisi, kun Eurooppaan rantautuva, uudistetulla kolmen vuoden takuulla varustettu pelikonsoli saa sisuksiinsa uudempaa ja pienempää 65 nanometrin tekniikkaa. Lähimmästä Gigantin myymälästä sain kuitenkin niin hyvän tarjouksen (439 euroa) mustasta 120 gigatavun kiintolevyn sisältämästä Elite-mallista, etten jaksanut enää odottaa. Noin neljä kuukautta uudella taulutelevisiolla ilman teräväpiirtoa sai riittää. XBox 360 Elite-mallin myötä taulutelevisiolleni löytyi vihdoinkin "oikeaa" käyttöä ja langattomien ohjaimien myötä myös johtoviidakolle sai viimein jättää hyvästit.

Pelinurkkaukseen saapunut XBox 360 siirsi pelaamisen kokonaan teräväpiirtoaikakauteen, ja syrjäytti totaalisesti muut pelikonsolit. On oikeasti vaikea kuvailla teräväpiirron tuomaa huimaa parannusta pelikokemukseen. Vaikka itse Xbox 360-konsolin pelit eivät nyt olekaan vielä niin erinomaisia, tarkempi ja realistisempi grafiikka tuo kuitenkin peleihin paljon lisäsyvyyttä parantuneen tunnelman ansiosta. Jos on oikeasti kunnolla päässyt pelaamaan teräväpiirtopelikuvaa tarjoavalla laitteistolla, on siitä lähes mahdoton luopua. Nyt tuntuu jo oudolta kuvitella enää pelaavansa "huonommilla" pelikonsoleilla. Täytyy rehellisesti sanoa, että suurin osa hyllyillä lojuvista vanhoista Xbox-, PS2- ja GameCube-peleistä tulee kohta päätymään myyntiin ja vain muutamat klassikot (ICO, Shadow of Colossus, Super Mario Sunshine, Metroid Prime, Ninja Gaiden, Metal Gear-sarja jne.) ajattelin säästää. Kyllä Wiillekin tulee ostettua ne muutamat huippunimet, mutta suurimman osan peleistä hankin Xbox 360:lle.

Muut puitteet ja tulevaisuuden hankinnat

Vaikka en todellakaan ole mikään hifisti, niin panostan silti tekniikkaan ja johtoihin juuri sen verran, että kuvanlaadun pitäisi ainakin olla paras mahdollinen. Xbox on liitetty televisioon Polarpanda.comista hankitulla, jonkin 3rd party-valmistajan Xbox RGB Scart Kaapelilla (7,5 euroa) ja Wii myös samasta paikasta ostetulla Blazen valmistamalla epävirallisella komponenttikaapelilla (hinta 19,8 euroa). Vakiona tulevien komposiittikaapeleiden korvaaminen paremmilla kaapeleilla parantaa kyllä kuvanlaatua jonkin verran, mutta muutos ei omalla televisiollani ole järin merkittävä. Mitään tajunnan räjäyttävää kokemusta on turha odottaa, mutta pieniä yksityiskohtia katsomalla huomaa kyllä selkeän parannuksen. Omasta mielestäni pienen summan satsaaminen hyvään kaapeliin on kuitenkin järkevä sijoitus. XBox 360 on kiinni televisiossa tietenkin HDMI-kaapelilla, joka antaa parhaan mahdollisen kuvan teräväpiirtoa käytettäessä. Mielenkiintoista olisi kuitenkin myös omin silmin verrata, kuinka paljon eroa Xbox 360-konsolin teräväpiirtokuvassa on erilaisia kaapeleita (HDMI, VGA ja komponentti) käytettäessä. Luultavasti ero on myös aika pieni, mutta kuitenkin havaittavissa. Tällä perusteella HDMI-portilla varustetun XBox 360-konsolin hankinta olisi perusteltua. Ehkäpä se testikin saadaan joskus tehtyä.

Kuva huoneesta

Sälekaihtimet estävät auringonvalon pilaamasta pelikokemusta ja toimistotuoli tuo ergonomiaa.

Tekniikan puolesta pelinurkkaus on siis lähestulkoon kunnossa ja viihtyisyyttä sekä sopivuutta pelaamiseen on myös hivenen parannettu. Vanha tuoli on korvattu uudemmalla, säädettävällä toimistotuolilla ja valaistusta on parannettu. Katossa oleva 40 W hehkulamppu on korvattu 11 W energiansäästölampulla, jonka pitäisi myös kestää huomattavasti hehkulamppuja kauemmin. Energiansäästölamppu siis kuluttaa aikaisempaa vähemmän energiaa, mutta valaisee yhtä hyvin kuin vastaava 50 W hehkulamppu, minkä kyllä huomaakin selvästi. Lamppu tosin syttyy pienellä viiveellä, mutta valaisee paljon mukavammin. Pelihuoneen ainoassa ikkunassa on sälekaihtimet estämässä liiallisen auringonvalon heijastumista kuvaruudulle. Television ja pelikonsoleiden valmiustilan kulutuksen minimoimiseksi kaikki laitteet on myös kiinnitetty yhteiseen jatkojohtoon, josta virrat saa helposti katkaistua kytkimen avulla.

Vaikka PS3-konsolin hankinta onkin kaukana tulevaisuudessa, olisi mielenkiintoista asentaa siihen Linux ja kokeilla, mihin kaikkeen konsoli oikeasti taipuu. Hienoa olisi, jos siihen saisi kiinni Macin oman Miglia TVMini-digivirittimen ja tehdä PS3:sta täydellinen digi-tv- ja internet-keskuksen. Myös Xbox 360-konsolia olisi hauska modata. Takuun rauettua konsoli pitää ainakin muokata hiljaisemmaksi. Nyt konsolin ääni on nimittäin juuri ja juuri siedettävän ja ärsyttävän rajalla. Meluisuus onkin Xbox 360-koneen ainut todellinen murheenkryyni. Jos nyt halutaan olla aivan tarkkoja, niin myös Full HD-näytön hankkiminen on joskus muutaman vuoden päästä ehkä edessä. Nykyiselläkin mallilla pärjää tosin aika pitkälle. Nyt pitäisi oikeastaan enää satsata vain äänentoistoon. Mitään vahvistinta tai kaiuttimia en pieneen pelinurkkaukseeni ole hankkimassa, mutta hyviä langattomia kuulokkeita tekisi kyllä mieli kokeilla. Jos jollakulla on hyviä kokemuksia alle 150 euron langattomista, hyvälaatuisista ja mukavista kuulokkeista, joista äänen voimakkuutta on helppo säätää ja vakiona löytyvä akku on nopea ladata, niin ehdotuksia otetaan vastaa.

Lopputulos

Nyt voi jo sanoa, että olen erittäin tyytyväinen omaan pelinurkkaukseeni. Ratkaisu on tyylikäs ja tarjoaa sopivasti myös säilytystilaa. Teräväpiirtotelevisio sopii erinomaisesti pelaamiseen ja myös satunnaiseen televisionkatseluun. Modattu Xbox on täydellinen viihdekäytössä, ja Wiilläkin on silloin tällöin hauska pelata vanhoja GameCube klassikkoja. Todella hyvien Wii-pelien puute pistää kuitenkin surulliseksi.

Suurimman mullistuksen pelaamiseen on kuitenkin aiheuttanut Xbox 360. Teräväpiirron ansiosta jo hieman laskenut peli-innostukseni on saanut uutta potkua ja vihdoinkin peleistä voi nauttia lähes sellaisina, kuin joskus oli unelmoinut. Vaikka uudet pelikonsolit ja televisio eivät taloudellisesti olekaan kovin järkeviä hankintoja, niin on niistä silti ollut paljon hupia. Kaiken kaikkiaan pelinurkkaukseen, laitteisiin ja peleihin on tällä hetkellä mennyt rahaa hieman päälle 2000 euroa. Jos rahaa vain löytyy, niin takaan että pelikokemus on ainakin herkullinen. Järkevä ihminen tietenkin odottaisi niin televisioiden kuin pelikoneidenkin hintojen laskua, jolloin myös vanhoja pelejäkin saa jo halvemmalla. Minä en.

Lähteet

Artikkelin kirjoittanut: Jarmo Vestola
Artikkeli kirjoitettu: 23.09.2007

Sivun kommentit