MVnet logo

Pelit ja konsolit » Sega Dreamcast

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

Dreamcast logo

Dreamcast tekniset tiedot

Nykyään aliarvostettu ja pahasti unohduksiin jäänyt Dreamcast- pelikonsolin suunnittelu aloitettiin joskus vuonna 1996 kahtena eri projektina. Toinen oli Amerikassa, koodinimeltään Black Belt ja toinen Japanissa, nimeltään Dural. Kummatkin olivat suunnittelultaan lähes identtisiä, lukuun ottamatta näytönohjain- ja prosessorivalmistajaa. Tuotantoon päätyi kuitenkin Dural-projekti, jota oli luultavasti hieman tehokkaampi ja halvempi tuottaa. Laite esiteltiin Japanissa yleisölle nimellä Sega Katana elokuussa 1997.

Sega Dreamcast pelikonsoli ja ohjain

Sega Dreamcast pelikonsoli ja ohjain.

Erilaisten viivytysten ja laitteistopulan takia oikea julkaisupäivä kuitenkin siirtyi ja siirtyi, kunnes laite julkaistiin marraskuussa 1998 Japanissa ja Euroopassa, sekä vuoden 1999 lopulla Amerikassa, hintaan 200$. Nimikin oli muutettu Dreamcastiksi. Julkaisumenestys oli hyvä ja konsoleita myytiin melko paljon. Japanissa jopa kaikki julkaisuun saadut 150 000 konsolia myytiin päivässä ja Amerikassa laitteen ennakkomyynti nousi ohi PlayStationin, 200 000 kappaleeseen. Ainoastaan Australian julkaisu oli epäonnistunut, kun laitteista ja peleistä oli pulaa. Tämä kadotti myöhemmin kiinnostuksen koko konsoliin Australiassa.

Dreamcast on puhdasverinen pelikonsoli eikä mikään koko perheen viihdekeskus, kuten PlayStation 2. Ulkonäöltään konsoli on varsin tyylitelty ja pieni kooltaan. Laitteelle on myös kehitetty reilun parin vuoden aikana runsaasti erinomaisia pelejä, joista muutamat ovat nykyään jo klassikkoja. Ohjain on melko hyvä ja ohjaustuntuma tarkka, mutta se ei aivan yllä parhaiden ohjaimien tasolle. Ohjaimessa on myös paikka VMU-modulille (Visual Memory Unit), joka toimii pelitallennuksien lisäksi (tallennuksia 200 blockia) pienenä pelikoneena. VMU-moduulissa on mustavalkoinen näyttö ja omat näppäimet sekä kaiuttimet äänille, pelilaitteena se on vähän kuin tamagotchi-laite, eli sillä voi parantaa ja kouluttaa henkilöitä Dreamcast-peleistä.

Dreamcastin VMU-moduuli

Dreamcastin VMU-moduuli

Sega on oppinut virheistään, eikä konsolissa ole Saturnista tuttuja epämääräisiä viritysratkaisuja. Laite on rakennettu Windows CE-käyttöjärjestelmän ympärille ja siihen on sisällytetty DirectX -ohjelmointirajapinta. Näin PC-pelien käännökset on helpompi ja nopeampi tehdä. Suhteellisen tehokkaan prosessorin ja runsaan muistin ansiosta pelit näyttävät hyviltä. Paperilla PlayStation 2 on laskutehossa huomattavasti Dreamcastia edellä, mutta käytännössä peligrafiikassa ei ole aivan niin suurta eroa kuin pelaajat luulevat. Äänipuolikin on kunnossa ja laite voi toimia myös yksinkertaisena CD-soittimena. Dreamcastia voi myös laajentaa näppäimistöllä, hiirellä ja kiintolevyllä.

Konsolissa on neljä peliohjainporttia ja sisäänrakennettu modeemi, joka mahdollistaa nettiselailun ja sähköpostin luvun lisäksi moninpelaamisen netin kautta. Segan tarjoamat nettipalvelut tulevat kuitenkin todennäköisesti loppumaan lähiaikoina, tai ovat jo loppu. Kalleuden takia laitteeseen ei rakennettu DVD- asemaa, vaan se on varustettu erikoisella GD-ROM asemalla, joka lukee korkeatiheyksisiä gigatavun CD-ROM-levyjä, joihin mahtuu normaalia CD-levyä enemmän pelidataa. Ratkaisulla on pyritty rajoittamaan myös piratismia ja varmistamaan Segan oma asema levyjen valmistajana. Tästä oudosta ratkaisusta Segaa on myöhemmin myös kritisoitu. Mielenkiintoisena ominaisuutena konsolissa on nestemäinen jäähdytysjärjestelmä, eli laitteen sisällä pienissä putkissa kulkee puhdistettu vesi.

Legendaarinen Shenmue

Legendaarinen Shenmue

Harmittavasti pelivirta on kuitenkin hiipunut olemattomiin ja nykyään koko Dreamcastin ja sen pelien maahantuonti on lopetettu. Vaikka DC olikin PlayStation 2:sta halvempi, ihmiset halusivat kuitenkin maksaa vähän enemmän ja ostaa tehokkaamman PlayStation 2:n. Sega keskeytti konsolin valmistuksen helmikuussa 2001, koska peleistä ja konsoleista ei enää tullut tarpeeksi voittoa. Viimein yhtiö myi loput pelikoneet tappiolla ja ryhtyä vain videopelien tuottajaksi. Dreamcast olisi kuitenkin ansainnut paljon suuremman menestyksen, mutta olemattoman mainonnan takia laitteesta tiesivät vain vannoutuneimmat Sega fanit, eikä laite mennyt niin hyvin kaupaksi Euroopassa, kuin Amerikassa ja Japanissa.

Konsolin pelit ovat kuitenkin äärimmäisen viihdyttäviä (löytyyhän useimpien takaa Sega itse) ja voisi melkein sanoa, että ne ovat alansa parhaita. Huippupelejä ovat mm. Shenmue 1 ja 2, Virtual Tennis 1 ja 2, Soul Calibur, Phantasy Star Online 1 ja 2, Daytona USA, Metropolis Street Racer, Crazy Taxi 1 ja 2, Sega Rally 2, Sonic Adventure ja F355 Challence sekä laadukkaat PC-pelien käännökset, kuten Quake 3 Arena. Pelien (etenkin Shenmue) takia kannattaa hankkia Dreamcast, jos onnistut vielä sen jostakin löytämään, eikä konsoli edes maksa paljoa. Laitteen kiinnostavuutta lisää myös se, ettei kaikkia näitä helmiä tulla todennäköisesti koskaan julkaisemaan muille konsoleille (vain F355 Challenge ja Virtual Tennis 2 on julkaistu PlayStation 2:lle). Pelattavuudessa ja näyttävyydessäkin DC yltää lähes PlayStation 2:n rinnalle ja kevyesti PlayStationin sekä Nintendo 64:n ohi.

Sega Rally 2

Sega Rally 2

Soul Calibur

Soul Calibur

F355 Challenge

F355 Challenge

Shenmue 2

Shenmue 2

Virtua Tennis 2

Virtua Tennis 2

PC:ltä Dreamcastille käännetty Quake 3 Arena

PC:ltä Dreamcastille käännetty Quake 3 Arena

Sivun kommentit