MVnet logo

Sekalaista » Kuvagalleria - Osa 2

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

Orava lintulaudalla

Monet ovat varmasti nähneet lintuja lintulaudalla, mutta harvemmin siellä näkee oravan päivittäin rosvoamassa linnunsiemeniä. Nykyään oravia näkee vierailevan lintulaudallamme joka talvi. Kuvat oravasta on otettu digi-kameralla kiikareiden linssin läpi, joten ne eivät ole tarkimpia mahdollisia kuvia.

Kuvausaika: 9.11.2002 klo 12.00, Kuvauspaikka: Etelä-Suomi

Outo kivi

Alla ovat kaksi kuvaa oudon näköisestä kivestä, joka löytyi vuosikymmeniä sitten Keski-Suomen seutuvilta. Mitat ovat suunnilleen: pituus 28 cm, leveys 20 cm, paksuus 8 cm ja paino 6 kg. Aluksi luultiin, että kivi olisi jonkinlainen meteorinkappale, mutta tarkemmissa tutkimuksissa paljastui toisin. Eräs asiantuntija sanoi näin: Kuvassa on kivi, jossa on granaattimineraaleja kiilleliuskeessa. Granaattimineraalit ovat kovempaa ainetta ja kiilleliuske on aikojen saatossa kulunut pois. Näin granaattimineraalit ovat jääneet koholle.

Kuvausaika: 15.3.2003 klo 10.00, Kuvauspaikka: Etelä-Suomi

Sepelkyyhky

Eräs sepelkyyhky-pariskunta rakensi talomme lähellä olevaan tuomeen pesän. Kyyhkyt eivät juurikaan pelänneet ihmisiä ja niistä oli helppo napata muutama kuva. Yksi kuva on hautovasta emosta pesässä ja kaksi muuta ovat todennäköisesti uros-puoleisesta kyyhkystä kyykkimässä pesän lähellä olevassa puussa. Myöhemmin kesällä "kyyhkyläiset" saivat poikasia.

Kuvausaika: 29.5.2003 klo 10.30, Kuvauspaikka: Etelä-Suomi

Sireenikiitäjän toukka

Eräänä helteisenä kesäpäivänä näkyi pihalla erikoisen näköinen toukka. Tällä toukalla oli iso sininen uloke peräpäässään, jota aluksi luulin jonkinlaiseksi sarveksi, siksi kutsuinkin sitä aluksi sarvimadoksi. Toukka oli noin 5 cm mittainen ja paksuutta oli etusormen verran. Eräs asiantuntuja otti minuun yhteyttä (kiitokset hänelle) ja sanoi suunnilleen seuraavaa:

Kyseessä on sireenikiitäjän toukka, joka on Suomen suurin kiitäjä (suurimmillaan jopa 15 cm pitkä). Toukka, joka on pudonnut puusta, olisi valmis kaivautumaan maahan tekemään maakoteloa. "Sarvi" toukan peräpäässä on hengitysputki, jolla toukka hengittää kotelovaiheen yli talvella maan alla. Kuvassa olevan toukan väri on jo haalistunut, tavallisesti ne ovat kirkkaan vihreitä ja sivuraidat ovat lilan valkoisia. Kotelo taasen on ruosteenpunainen. Pikkuhiljaa toukan väri vaihtuu ja se muuttuu koteloksi.

Otin toukasta myös lyhyehkön videon, jonka voit katsoa klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

Kuvausaika: 1.8.2003 klo 11.00, Kuvauspaikka: Etelä-Suomi

Katso videokuvaa sarvitoukasta. Videon tiedostokoko: 1,08 Mt ; Kesto: n. 9 sek. ; Resoluutio: 320 x 180. Video on pakattu DivX-koodekilla. Jotta voisit katsoa videota, asenna DivX-koodekki.

Talvisia maisemia

Pienellä kävelyretkellä eteen sattui hienoja talvisia maisemia. Ensimmäinen kuva on valoilmiöstä, jota kutsutaan nimellä "halo". Haloilmiö on ilmakehän valoilmiö, jossa taivaalla on nähtävissä erilaisia renkaita, kaaria ja kirkastumia. Halo on valoilmiönä hieman kuin sateenkaari, mutta sen syntytapa poikkeaa olennaisesti sateenkaaresta. Haloilmiö syntyy, kun Auringon valo heijastuu ja taittuu ilmassa leijuvista jääkiteistä. Lisätietoa halosta löytyy mm. Wikipediasta.

Muut kuvat ovat "jäätyneestä" joesta. Kuvassa näkyy hyvin kuinka joessa makaavat puiden rungot ja oksat ovat peittyneet paksulla jääkerroksella. Ilmeisesti puun rungot ovat ennättäneet jäätyä kovilla pakkasilla, vaikka vesi virtaakin joessa melkoista vauhtia.

Kuvausaika: 17.12.2005 klo 14.00, Kuvauspaikka: Etelä-Suomi

Sivun kommentit