MVnet logo

Tietokoneet » Digitelevisio Macille

  • Julkaistu: 15.07.2007
  • Päivitetty: 21.07.2007
  • Kommentit

Digitelevisio Macille - Miglia TVMini ja EyeTV

EyeTV logo

Kaikki varmasti jo tietävät, että analogiset TV-lähetykset lopetetaan kohta Suomessa maanpäällisen verkon osalta (31. elokuuta 2007), kaapelitaloudet taas saavat puolen vuoden jatkoajan digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymisessä, koska digisovittimet eivät ole yleistyneet toivotulla tavalla (analogiset TV-lähetykset loppuvat 28. helmikuuta 2008 kaapeliverkossa). Vaikka digitaalisten televisiolähetysten vastaanottamiseen riittää periaatteessa kaikkein halvinkin digiboksi, ajansiirto ja usean kanavan samanaikainen tallennus tai katselu onnistuu vain hyvin varustelluilla malleilla. Alle 400 euron hintaluokasta on kuitenkin vaikea löytää helppokäyttöistä ja ominaisuuksiltaan hyvää digiboksia.

Mitäpä jos kodin viihdekeskuksen rakentaisikin jo olemassa olevan tietokoneen ympärille, jonka saisi tarvittaessa helposti kiinni televisioon tai videoprojektoriin? Lopputulos on ominaisuuksiltaan lähes erillisen digiboksin veroinen, mutta kustannuksiltaan ratkaisu on huomattavasti halvempi ja osin myös parempikin. Tietokoneen kiintolevy tallennettaville ohjelmille on todennäköisesti suurempi kuin myytävissä digibokseissa ja tehokkaamman suorittimen ansiosta kuvainformaatiotakin pystytään käsittelemään paremmin. Kokoonpanoon pitää vain hankkia erillinen digitikku, jolla lähetyksen vastaanotto onnistuu. Yksi tällainen vaihtoehto on vain Macintosh-tietokoneille saatava Miglia TVMini, josta lisää alla.

Pieni ja hyvä viritin parhaalla katseluohjelmalla

Saksalainen Elgato on erikoistunut Macintosh-koneiden digi-tv-laitteisiin ja erityisesti EyeTV-ohjelmiston kehittämiseen. Yritys on saanut useita palkintoja EyeTV-ohjelmistostaan, joka onkin maailman johtavin ja paras vaihtoehto digitaalisten televisiolähetysten seuraamiseen Mac-tietokoneilla. Vaikka ohjelmistojen puolella EyeTV:lle ei ole juurikaan varteenotettavia haastajia, digivirittimien kohdalla tarjonta on paljon laajempaa ja usealta valmistajalta (mm. Elgato, Miglia, Terratec) löytyy vaihtoehtoja Macin digivirittimeksi. Nykyisin myös Equinux on liittynyt valmistajien ryhmään ja tarjoaa halpaa TubeStick-digiviritintään uudella TheTube-ohjelmalla koko kansalle. Hyvää ja halpaa ei tunnetusti yleensä saa samassa paketissa, mutta poikkeuksiakin on. Verkkokauppa.com myy noin 90 euron hintaan Miglia TVMini-viritintä ja Elgaton EyeTV-ohjelmaa yhdessä. Macistien harmiksi Elgato ja Miglia ilmoittivat maaliskuussa 2007 kuitenkin yllättäen purkavansa EyeTV:n lisensointisopimuksen, joten tulevissa Miglian digivirittimissä ei enää käytetäkään EyeTV-ohjelmaa, vaan erikoisempaa ja toiminnoiltaan huonompaa TheTubea. Nopeimmat saattavat kuitenkin vielä löytää Verkkokaupasta tämän erinomaisen virittimen ja parhaan ohjelmiston yhdistelmän sopivan halpaan hintaan.

Miglia TVMini -paketti

Verkkokauppa.comista ostettu Miglia TVMini -paketti, jossa mukana myös EyeTV-katseluohjelma.

Miglia TVMini on vähän USB-muistitikkua isompi, valkoinen digiviritin. Pakkauksen mukana tulee virittimen lisäksi magneettisella alustalla varustettu pieni antenni, kaukosäädin paristoineen, USB-jatkojohto, vanhan EyeTV-ohjelmaversion sisältävä cd-levy, käyttöohjeet pdf-tiedostona ja erillinen "activation key"-lappunen, joka mahdollistaa EyeTV-ohjelman uusimman version lataamisen. Laitteiston käyttöönotto on yllättävän helppoa. Ensiksi laitetaan vain EyeTV-ohjelmaversion sisältävä CD sisään koneeseen ja annetaan ohjelmiston päivittää itse itsensä uusimpaan versioon (artikkelin kirjoitushetkellä v2.4.1). Sitten laitetaan pieni antenni kiinni digivirittimeen mukana tulevan sovittimen avulla ja itse viritin kiinni USB-porttiin tai mukana tulleeseen USB-jatkojohtoon. Lopuksi ohjelmalle annetaan muutamia tietoja digivirittimen mallista ja katselupaikasta, jolloin laite etsii automaattisesti kaikki televisio- ja radiokanavat. Tuntuu oikeasti ihmeelliseltä, että jonkin teknisen vempeleen käyttöönotto ja toiminta voi olla näinkin helppoa ja mutkatonta. Koko käyttöönottoon menee aikaa vain noin 10 minuuttia, josta suurin osa kuluu vieläpä kanavien automaattiseen hakuun. Lopputuloksena kaikki kanavat löytyivät heti, tekstitys toimii ja katseleminen oli asennuksen jälkeen heti kunnossa.

TVMinin digiviritin

TVMinin digiviritin on USB-porttiin liitettävä USB-tikku. Vieressä mukana tuleva pienikokoinen antenni.

Itse viritintikku on siis erinomaisen laadukas, noin kahdeksan senttimetrin pituinen palikka, joka vastaanottaa maanpäällisiä digi-tv-lähetyksiä (DVB-T) niiden alkuperäisessä lähetysmuodossa (tukee MPEG-1, MPEG-2 tai MPEG-4 koodauksia). Tulevaisuudessa mahdollisten HDTV-lähetysten vastaanoton toimivuudesta ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta. Virtansa laite saa suoraan USB-portista, joten erillistä virtalähdettä ei tarvita. Vaikka viritintikun koko onkin pieni, peittää laite helposti ainakin lähekkäin olevat USB-portit. Mukana tulevan, reilun metrin pituisen USB-jatkojohdon käyttö on siis suositeltavaa, jos tietokoneeseen tarvitsee liittää samaan aikaan myös muita oheislaitteita.

Mukana tuleva pieni antenni mahdollistaa jo kaikkien radio- ja tv-kanavien katselemisen ainakin Espoon keskustan ympäristössä, joten erilliseen antenniin ei tarvitse investoida. Vähän alle metrin mittaisella johdolla varustetun antennin mukana tulee pieni imukuppi, jolla sen voi kiinnittää tasaiseen alustaan. Magneettisuutensa ansiosta parempi vaihtoehto on kiinnittää antenni johonkin rautaiseen esineeseen, kuten pöytälamppuun tai patteriin, jolloin vastaanotto paranee. Pienen koon ja tukevuuden ansiosta antennia uskaltaa jopa kuljettaa repussa ilman hajoamisen pelkoa. Jos kanavia ei mukana tulevan pikkuantennin kautta huonon kuuluvuuden syystä näekään, voi virittimen liittää antennikaapelin avulla myös normaaliin seinässä olevaan antennipistokkeeseen. TVMinin toiminnasta kertoo sen päällä palava vihreä valo, joka muuttuu oranssiksi signaalitason heikentyessä.

EyeTV - ohjelman ominaisuuksia

Paketin mukana tulevan katselu- ja nauhoitusohjelma EyeTV:n asennuksen, aktivoimisen ja päivityksen jälkeen järjestelmällä voi siis vastaanottaa ja katsoa kaikkia ilmaisia radio- ja tv-kanavia. Vaikka Miglian ja Elgaton lisensointisopimus päättyikin, jo ostettuihin laitteisiin päätös ei vaikuta mitenkään. EyeTV:n voi tulevaisuudessakin päivittää uuteen versioon niin halutessa (tätä varten on siis activation key). Sekä vanhalla että uudella EyeTV:llä onnistuvat kuitenkin kaikki samat perusasiat, joten päivittäminen on lähinnä käytettävyyden parantamista ja toiminnan hiomista, eikä niinkään uusien ominaisuuksien lisäämistä. Uuden EyeTV-version ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti ohjelmien katselu, katseltavan ohjelman nauhoittaminen, nauhoituksien ajastaminen, editointi, sekä pakkaus eri muotoihin. Myös EPG ja teksti-TV ovat mukana.

Usean kanavan katselu samaan aikaan

EyeTV mahdollistaa usean kanavan katselun samaan aikaan mikäli kanavat ovat samassa kanavanipussa.

EyeTV-ohjelman peruskäyttö, eli digitaalisten televisio-ohjelmien katselu ja tallennus, on toteutettu hyvin. Kuvakokoa voi säätää haluamakseen ja myös kokoruututila löytyy. Koska materiaalia tallennetaan automaattisesti puskuriin, aikaisempia tapahtumia voi halutessaan katsoa uudestaan kelaamalla ohjelmaa taaksepäin puskurin sallimissa rajoissa. Pysäytys-nappi aktivoi ajansiirron, jolloin meneillään oleva ohjelma tallentuu kiintolevylle. Halutessaan tallennettua ohjelmaa voi koska tahansa kelata eteenpäin, tai siirtyä puskurista heti reaaliaikaiseen lähetykseen. Nauhoita-nappia painamalla meneillään oleva ohjelma tallennetaan suoraan kiintolevylle, jolta ohjelmaa voi myöhemmin vaikka editoida.

Vaikka Miglia TVMini sisältääkin vain yhden virittimen, EyeTV mahdollistaa kuitenkin usean kanavan samanaikaisen katselun ja nauhoituksen. Syy tähän on se, että digi-TV-verkossa yhdellä taajuudella lähetetään useaa digikanavaa. Nämä samalla taajuudella lähetettävät kanavat muodostavat yhden kanavanipun. Tällä hetkellä Suomen Digi-TV-verkossa on kolme kanavanippua: A, B ja C. Kun katsoo yhtä digikanavaa, todellisuudessa digiviritin vastaanottaa samalla myös kaikki kanavat samasta kanavanipusta. Teoriassa on siis mahdollista katsoa tai nauhoittaa esimerkiksi kaikkia kanavanipun B kanavia samaan aikaan (MTV3, SubTV, Nelonen, JIM). Jos kanavat ovat eri kanavanipuissa, toiminto ei tietenkään ole mahdollista.

Myös muutamia omituisuuksia

Käytännössä usean kanavan katselu ja nauhoitus on kuitenkin tehty tyhmästi ja erittäin hankalasti, toiminto kaipaisi kipeästi korjausta. Toiminnon kankeudesta kertoo jotain se, että osa ohjelman käyttäjistä ei edes tiedä, miten useiden kanavien katselu ja sen mahdollistama tallennus toimii (avaa kanavia Ctrl-nappi pohjassa File-valikosta ja valitse Open Live on Multiplex). Vaikka usean kanavan katselu on periaatteessa aivan toimivaa, tietokoneen prosessorilta pitää löytyä jo paljon puhtia. Yhden kanavan katselu omalla koneellani (MacBook 2 GHz Core 2 Duo) rasittaa prosessoria juuri sen verran, että koneen tuulettimen ääni ei häiritse. Useamman kanavan katselu taas nostaa lämpötilan ja tuulettimen aiheuttaman melun jo tasolle, jota ei voi pitää miellyttävänä. EyeTV mahdollistaa siis usean kanavien nauhoittamisen samaan aikaan vain silloin, kun saman kanavanipun kanavat on itse avannut. Tällöin kaikkien kanavien kohdalla pitää vielä erikseen painaa punaista nauhoita-nappia, joka nauhoittaa vakiona 3 tuntia senhetkistä ohjelmaa. Jos ei siis itse ole paikalla ja manuaalisesti säätämässä ohjelmien tallennusta, useaa kanavaa ei voi tallentaa.

EyeTV:n ohjelmaopas

EyeTV:n ohjelmaopas, joka voisi olla hieman selkeämpikin.

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, EyeTV:stä löytyy teksti-TV ja ohjelmaopas (EPG). Teksti-TV on erittäin nopea, sivuja voi selata helposti hiirellä klikkaamalla ja kaikki sivut löytyvät heti muistista. Elektronisen ohjelmaoppaan ulkoasussa olisi kuitenkin hivenen viilattavaa, vaikka itse toiminnot ovatkin kunnossa. EyeTV:n ohjelmaopas näyttää kaikkien ohjelmien nimitiedot, alkamisajat ja lyhyen kuvauksen graafisina palkkeina vaaka-akselilla noin kaksi viikkoa etukäteen. Usein näkymä on kuitenkin niin tukossa, että mielenkiintoiset ohjelmat jäävät huomaamatta. Onneksi ohjelmaoppaasta on myös mahdollista hakea ohjelmia yksinkertaisesti nimen mukaan, jolloin haluttu ohjelma löytyy helpommin. Vaikka kaikki toiminnot ovat EPG:n osalta periaatteessa kunnossa, sille ei voi yksinkertaisesti mitään, että kun on kerran käyttänyt Telkku.comia, kaikki muut tavat tuntuvat huonoilta. Ehkäpä ohjelmatietojen selkeyttäminen ja pystysuuntainen esittäminen toimisi EyeTV:ssä paremmin.

Ohjelmanimeä klikkaamalla ohjelmaopas näyttää kohteen täydellisen kuvauksen ja EPG:n kautta ohjelma voidaan myös valita nauhoitettavaksi. Nauhoitettava ohjelma voidaan myös merkitä nauhoitettavaksi päivittäin, viikoittain tai vaikka joka tiistai ja perjantai. Kuten jo mainittu, ohjelmaoppaan kautta ei voi kuitenkaan nauhoittaa useaa kanavaa samaan aikaan samasta kanavanipusta, vaan homma pitää hoitaa manuaalisesti. EyeTV osaa myös tallentaa ohjelmia koneen ollessa nukkumassa. Käyttöohjeen perusteella ensikertalainen tuskin saa hommaa kuitenkaan toimimaan, vaan apua joutuu yleensä kysymään joltain viisaammalta ohjelman käyttäjältä. Omalla koneellani homma toimii siten, että kannettava jätetään kansi auki nukkumaan viritintikun ollessa laitteessa kiinni. EyeTV-ohjelman ei tarvitse olla käynnissä. Nauhoitus käynnistyy automaattisesti kaksi minuuttia ennen lähetystä ja ohjelman lisäksi tallentuu vielä haluttu määrä ylimääräisiä minuutteja ohjelman loputtua. Kun tallennus on valmis, koneen oma virranhallinta huolehtii lepotilaan siirtymisestä.

EyeTV - videoiden editointi, pakkaus ja poltto

EyeTV tallentaa ohjelmaa omaan .eyetv-muotoon, jota ei muilla ohjelmilla pysty katsomaan, vain VLC tekee tässä kohtaa poikkeuksen. Kun nauhoitettuja ohjelmia lopulta alkaa kasaantua paljon kiintolevylle, kannattaa ne yleensä editoida, pakata pienempään tilaan ja siirtää vaikkapa ulkoiselle kiintolevylle tai polttaa DVD-levylle sellaiseen muotoon, että katselu muillakin laitteilla olisi mahdollista. Nyrkkisääntönä voi pitää, että puoli tuntia nauhoitettua ohjelmaa vie tilaa alkuperäisessä muodossa pakkaamattomana ainakin 500 megatavua ja tunti siten vähän päälle 1 gigan.

xxxxxxx

EyeTV:n Visual Editorilla saa kätevästi poistettua ohjelmista mm. mainoskatkot.

EyeTV:n yksinkertaisen editointitoiminnon avulla (Visual Editor) tallennetusta ohjelmasta voidaan poistaa helposti mainokset iMovieta muistuttavan editoinnin tapaan. Visual Editorilla nopeasti muokattu valmis video voidaan pakata eri muotoon, esimerkiksi iPodilla tai PSP:llä katseltavaksi, tai siirtää lopuksi DVD:lle. EyeTV:n pakkausvaihtoehtoina videokuvalle ovat kaikki QuickTime-koodekit (QuickTime Movie), mm. iMovien DV- ja High Definition DV-tiedostot, mobiililaitteiden 3G, pakkaamaton MPEG Program Stream, MPEG-4, DivX ja H.264. Myös Windows Media löytyy, mutta jostain syystä yli puolen minuutin video ei toimi. Vaikka EyeTV osaa näyttää ongelmitta myös nauhoituksissa kaikkien kanavien tekstitykset, videoita toiseen muotoon pakattaessa YLEn lähetyksistä katoaa tekstitys, muut tekstitykset näkyvät tosin ongelmitta.

EyeTV:n pakkaustavoista MPEG-2 (MPEG Program Stream) tallennus on nopein, mutta tuloksena on iso tiedosto, jota ei voi kumma kyllä katsoa suoraan QuickTimessa, VLC:llä tallenne kuitenkin avautuu. EyeTV:n alkuperäinen 21 minuuttia pitkä ja n. 600 megatavun kokoinen Simpsoneiden jakso MPEG-2-muotoon kääntyi omalla koneellani alle minuutissa ja vei sen jälkeen n. 480 megatavua levytilaa. DivX, MPEG-4 ja H.264 tuottavat mahdollisimman pienen tiedostokoon hyvällä kuvanlaadulla, mutta pakkaamiseen saattaa mennä tunteja koneen nopeudesta, videon pituudesta ja pakkaustavasta riippuen.

Alkuperäinen Simpsonit-jakso kääntyi perusasetuksilla MPEG-4 koodauksella 10 minuutissa (tiedostokooksi tuli 220 Mt), DivX-pakkaus vei vain 8 minuuttia (220 Mt) ja H.264 vei jo 62 minuuttia (325 Mt). PSP:lle videotiedoston pakkaus (H.264) vei 15 minuuttia ja tuloksena oli vain 111 Mt tiedosto. Silmämääräisesti paras kuvanlaatu on H.264 pakatussa videossa, mutta ero muihin on pieni. Jos pelkän kuvanlaadun lisäksi huomioidaan myös pakkaamiseen tarvittu aika ja saatu tiedostokoko, DivX AVI on selkeä voittaja. DivX AVI on myös suositeltava videotiedoston muoto, koska useat laitteet pystyvät soittamaan sen. Myös käännös PSP:n muotoon on käsikonsolilta katsottaessa erinomainen, tietokoneenkin näytöltä katselukin vielä onnistuu, jos ei odota liikoja.

Yhteenveto

Tallennetut ohjelmat

EyeTV:llä tallennettuja ohjelmia voi kätevästi selata. Ohjelmat tunnistaa helposti nimen ja kuvan avulla.

Muutaman kuukauden käytön jälkeen voi hyvin sanoa, että Miglia TVMini toimii paremmin kuin uskalsin toivoakaan. Itse viritin ja antenni ovat laadukkaita ja laitteiston käyttöönotto sujuu tyhmemmältäkin vaivattomasti. Vastaanottotehossa tai signaalin laadussa ei ole moitittavaa ainakaan Espoon keskustan alueella ja kuvan pätkimiset ja puuroutumiset jäivät harvinaisuuksiksi. EyeTV-ohjelman tarjoama kuvanlaatu on mielestäni jopa hivenen parempi kuin digitelevisioilla yleensä. Ohjelmia katseltaessa tekstitys toimii aina mallikkaasti, teksti-TV on ripeä ja yksinkertainen nauhoitus ohjelmaoppaan kautta tietokoneen ollessa lepotilassa ei voisi enää paljon yksinkertaisempi ollakaan. Ohjelmien editointi ja tallennus toiseen muotoon on myös nopeaa ja helppoa. Paras tulos toimivuuden, kuvanlaadun, nopeuden ja tiedostokoon osalta saavutetaan käyttämällä DivX AVI-pakkausta, jolloin tiedostokoko on noin 40 % alkuperäisestä videotiedostosta ja pakkaukseen kulunut aika vielä siedettävä.

Murheitakin toki löytyy, jos hyvin etsii. Suurin osa on tosin sellaisia, että peruskäytössä niitä ei edes huomaa. Ohjelmaopas voisi esimerkiksi olla paljonkin selkeämpi ja usean kanavan tallennus samasta kanavanipusta pitäisi toimia vakiona jo ohjelmaoppaan kautta. Nyt ainut vaihtoehto usean kanavan tallennukseen samaan aikaan samasta kanavanipusta on avata halutut kanavat yksitellen käsin ja painaa jokaisen kohdalla erikseen tallenna-nappia. Tuntuu myös todella ihmeelliseltä, että katsottaessa YLEn ohjelmia tekstitys näkyy kunnolla, mutta videota toiseen muotoon pakattaessa tekstitys katoaa.

Myös kaukosäätimen toiminnan logiikasta pitää marista, vaikka en sitä oikeastaan paljon käytäkään. Käyttötuntuma ja koko on kaukosäätimeksi hyvä, peruskäyttö on erinomaista, mutta vähemmän käytettyjen toimintojen haku on turhauttavaa. Pikkukuvan käytön logiikkaa en edes hallitse, ohjelmaopasta ei saa yhden napin kautta ja omien nauhoitettujen ohjelmien katselu on usean valikon takana. EyeTV:n kummallisuuksiin kuuluu myös se, ettei kanavia pysty itse järjestämään, näin ollen esim. MTV3 on kanava 3, Nelonen kanava 4, mutta SubTV onkin kanava 6 ja JIm kanava 14. Kanaville ei siis saa itse määrittää haluttua numeroa ja väliin jää typerästi tyhjiä kanavapaikkoja. Nyt kaukosäätimen numeronäppäimillä ei tee oikeastaan yhtään mitään, jos kanavanumeroita ei muista ulkoa.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Miglia TVMinin ja EyeTV:n käyttö on kuitenkin erittäin helppoa ja selkeää niin tietokoneella kuin kaukosäätimellä kotisohvaltakin käsin. Kanavanvaihtokin on ällistyttävän nopeaa toisin kuin joissain halvemmissa digibokseissa, joissa kanavan vaihtaminen voi tuntua tuskallisen hitaalta. Jos muutamat virheet käytettävyydessä, kanavanumeroinnissa ja etenkin usean kanavan katselussa ja tallennuksessa korjattaisiin, tuote olisi lähellä täydellistä. Nykyiselläänkin kokonaisuus peittoaa ominaisuuksiltaan monet kalliimmat digiboksit. Jos haluaa katsoa televisiota vain tietokoneella ja viedä muutamia tallenteitaan kavereiden luo, niin tähän laite on juuri omiaan. Jos taas haluaa käyttää laitteistoa vain digiboksina telkkarin kautta, niin sekin onnistuu, asiassa pitää kuitenkin nähdä jo hivenen vaivaa, eikä lopputulos ole välttämättä käytettävyydessä aivan digiboksien veroinen. Pienikokoiselta DVB-T -vastaanottimelta ja vain Macille suunnatulta laitteistolta tämä on kuitenkin jo kiitettävä saavutus kaikenkaikkiaan. Harmi, ettei tätä pysty käyttämään Windows- tai Linux-koneilla.

Lähteet

Katso myös

Artikkelin kirjoittanut: Jarmo Vestola
Artikkeli kirjoitettu: 14.07.2007

Sivun kommentit