MVnet logo

Tietokoneet » Kannettavan tietokoneen ostaminen

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 22.05.2008
  • Kommentit

Näin ostat kannettavan tietokoneen

Acer Ferrari 3400

Vauhdikkaan näköinen Acer Ferrari 3400

Nykyaikainen kannettava tietokone vakuuttaa ominaisuuksillaan ja liitännöillään. Vanhoihin, kalliisiin ja hieman epäkäytännöllisiin kannettaviin verrattuna ollaan jo kaukana, ja kehitystä on tapahtunut valtavasti. Nyt lähestytään jo perinteistä pöytäkonetta niin tehon, kuin ominaisuuksienkin puolesta, mutta kaikki tämä on saatu ahdettua yhä pienempään tilaan. Ei olekaan mikään ihme, että kannettavien mikrojen myynti onkin jo ohittanut pöytäkoneet.

Tärkein syy kannettavien menestykseen on hintojen lasku, sekä ihmisten halu vapaampaan työskentelyyn ja viihteen nauttimiseen. Nykyaikaisen pienen ja kompaktin kannettavan voi helposti kuljettaa kotoa minne haluaa, vaikka mökille tai kavereiden luo. Jos kannettavassa on vielä langaton verkkokortti, voi nettisurffailuakin harrastaa langattomasti, mikäli lähellä on langaton verkko. Mikäpä olisi hauskempaa, kuin töiden teko omassa puutarhassa auringon paistaessa lempeästi ja lintujen livertäessä. Nettisurffailuakin voi harrastaa jopa vessassa käydessään. Nykyaikainen kannettava mikro kykeneekin melkein samaan kuin pöytäkone. Suorituskykyerot ovat melko pienet ja varustelutaso on korkea. Kaikissa on yleensä kelpo näppäimistöt, DVD-soittimet, isot laajakuvanäytöt, sopivasti muistia ja kiintolevytilaa sekä kestävät akut.

Ensimmäistä kannettavaa ostavalla voi kuitenkin mennä pää pyörälle tässä kannettavien viidakossa. Kannettavia tietokoneita löytyy nykyään lähes joka lähtöön ja suorituskykyisten mallien lisäksi markkinoilla on paljon pienikokoisia vaihtoehtoja. Hinnat ovat laidasta laitaan, eikä ominaisuuksistakaan saa aina oikein selvää. Tälle sivulle onkin koottu esimerkkejä siitä, mihin asioihin kannettavaa tietokonetta ostavan on hyvä kiinnittää huomiota. Vaikka kannettavat ovatkin mainioita työkaluja, pöytäkoneita ne eivät vielä kokonaan syrjäytä. Pöytäkoneet kun tarjoavat laajennettavuutta ja suorituskykyä edullisemmin kuin kannettavat.

Mieti tarpeesi etukäteen

Kaikkein tärkeintä ennen ostopäätöstä on tietää, mihin kannettavaa tullaan käyttämään. Onko tarkoitus ostaa pieni kannettava, jonka pitäisi kulkea mukana koulussa vai onko kannettava tulossa pöytäkoneen korvaajaksi? Kannettavat voi karkeasti jakaa kahteen kategoriaan, joissa kummassakin arvostetaan hieman eri ominaisuuksia. Ominaisuuksien perusteella määräytyy pääosin sitten hintakin. Alla siis kannettavien karkea jaottelu kahteen kategoriaan:

  1. Kevyet ja tyylikkäät kannettavat: Aina helposti mukana kulkevat pienikokoiset kannettavat, jotka painavat alle 2 kiloa (omani on tosin 2,3 kg, mutta sopivan pienenä kulkee vielä hyvin mukana). Näissä koko ja liikuteltavuus ovat etusijalla. Akun käyttöaika on erittäin tärkeä ja sen pitää olla peruskäytössä yli 4 tuntia. Ulkonäön pitää olla tyylikäs. Tehoilla ei ole suurta merkitystä, jonka johdosta kone on hiljainen ja viileä. Liikuteltavuuden parantamiseksi sekä näyttö että näppäimistö ovat pieniä. Ominaisuuksien perusteella hinta alkaa noin 1200 eurosta ylöspäin.
  2. Painavat pöytäkoneen korvaajat: Ehkä kerran vuodessa mökille mukana raahattava, aina kuitenkin samassa paikassa oleva pöytäkoneen korvaaja. Käytetään pääosin peruskäyttöön, eli tekstinkäsittelyyn ja netissä surffailuun. Akun kestolla ei ole paljon väliä (normaali 2 tuntia), koska pistorasia on kuitenkin lähes aina koneen vieressä. Melko suurikokoisia, joten isolle näytölle ja näppäimistölle sopivasti tilaa. Eivät ole kuitenkaan välttämättä kovin hiljaisia tai tyylikkäitä. Suurin osa tietokonekaupan mainostamista koneista kuuluvat tehojen ja ominaisuuksien puolesta tähän ryhmään. Hintahaarukka 700-1600 euroa. Hintahaitarin loppupäässä olevilla koneilla voi myös harrastaa pelaamista, jolloin tekniikka on luonnollisesti uusinta uutta. Pääosin pelaamiseen ja multimediaan keskittyvät kannettavat muodostavat kuitenkin pienen ryhmän, koska kannettavaa ei pitäisi hankkia vain pelaamiseen.

Älä tuijota pelkkiin tehoihin

Kannettavaa ostettaessa tuijotetaan vielä valitettavan usein pelkkiin prosessorin tehoihin tai kiintolevyn kokoon, vaikka niillä ei nykyisin ole juurikaan merkitystä. Suurimmassa osassa tietokoneliikkeitä mainostetaan vain näitä lukemia, vaikka kauan kannettavia käyttänyt tietääkin, että tärkeimmät asiat ovat aivan toisaalla käytettävyydessä ja hyvässä suunnittelussa. Kuinka moni vanhempi ihminen oikeasti edes tietää, mitä kaikki tehoista kertovat lyhenteet tarkoittavat ja mikä merkitys niillä on. Itse odotan sitä päivää, jolloin kannettavien myyjät tajuavat mainostaa pelkkien tehojen sijasta käytettävyyttä. Tähän auttaisi ainakin se, että me kuluttajat rupeaisimme sitä vaatimaan.

Nykyään nyrkkisääntönä voi pitää, että kaikki myytävät kannettavat (hinta yli 700 euroa) ovat riittävän varusteltuja tavalliseen kotikäyttöön, eli netissä surffailuun, tekstinkäsittelyyn ja elokuvien katseluun. Niistä löytyy yleensä peruskäyttöön riittävät 512 megatavua muistia, vähintään 40 gigatavua kiintolevytilaa ja kirjoittava DVD-asema. Useimmissa on myös sisäänrakennettu langaton verkkoyhteys (WLAN). Toinen nyrkkisääntö on, että nykyisin kaikkien uusien kannettavien sisältämät prosessorit ovat riittävän tehokkaita peruskäyttöön. Prosessorin kellotaajuuden sijasta pitäisikin panostaa muistin määrään, jota ei koskaan ole liikaa. Tehokannettavassa pitäisikin olla vähintään gigatavu muistia.

Tarjouksista halvalla (jopa alle 500 euroa) saatavia kannettavia en suosittelisi ostamaan. Kyllä niilläkin varmaan sinnittelee juuri ja juuri, mutta enemmän maksamalla käytettävyys luonnollisesti paranee ja hermot lepäävät. Ensimmäisen tietokoneen ostaja ei välttämättä heti huomaa tällaisessa kannettavassa pahoja vikoja, mutta hieman kokeneempi käyttäjä huomaa kyllä heti huonot "ominaisuudet". Yleensä näissä halpakannettavissa on liian vähän muistia, joten kone toimii todella hitaasti. Akkukin on yleensä aivan toivoton, eikä näppäimistö tai näyttökään ole niitä toimivimpia. Suunnittelussa ja osien laadussa on luultavasti myös menty sieltä, mistä aita on matalin. Kannettavaa ostaessa ei kannata asettaa hintakattoa liian alhaiseksi. Halvalla kun ei saa hyvää. Tosin kallis hintakaan ei aina ole tae laadusta.

Käytettävyys ja suunnittelu

Mistä sitten koostuvat ne kannettavan ostossa tärkeät kriteerit, eli käytettävyys ja suunnittelu, joita pitäisi ehdottomasti mainostaa prosessorien tehokkuuden sijasta? Alle on lueteltu omasta mielestäni kannettavan käytettävyyteen ja sen suunnitteluun liittyvät tärkeimmät ominaisuudet, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ostopäätöstä tehtäessä.

Näyttö

Näyttö on ehkäpä tietokoneen tärkein osa, jota pitää katsella päivittäin. Ennen tietokoneen ostoa kannattaa ehdottomasti tarkastaa näyttö ja sen toimivuus. Huononäköiset ja multimediaan keskittyvät ihmiset arvostavat etenkin isoja näyttöjä, mutta liikuteltavaa kannettavaa tarvitsevalle käy hyvin myös pienempi 12-tuumainen näyttö. Nykyisin suurin osa näytöistä on kiiltäväpintaisia, jotka hämärässä näyttävät mattapintaisia tarkemmilta, mutta saattavat kirkkaassa valossa toimia hieman peilin tavoin. Oma käyttöympäristö ratkaisee, haluaako kiiltävän vai mattapintaisen näytön. Hyvin toteutettuna kiiltäväpintaisen näytön ei kuitenkaan pitäisi heijastella. Näyttöä kokeillessa kannattaa myös kiinnittää huomiota sen katselukulmiin. Hyvän näytön värit eivät haalistu eri kulmista katsottaessakaan.

Itse en ole mikään kuvankäsittelyn ammattilainen, joten näyttöjen päälle en oikeasti paljoa ymmärrä. Kaikki tietokonelehdissä olevat väriavaruuden ja värilämpötilan testit ovat minulle melko merkityksettömiä, enkä ymmärrä niiden todellista merkitystä tavalliselle kuluttajalle. Näytöissä on kyllä eroja, mutta jos värit miellyttävät silmää ja tarkkuutta sekä kirkkautta löytyy, on näyttö mielestäni hyvä. Kuinkakohan moni tavallinen tietokoneen käyttäjä oikeasti näkee näytössään jotain silmin huomattavaa eroa, jos sen vaihtaa toiseen näyttöön? Itselleni ei ole tullut vielä vastaan yhtään kelvotonta näyttöä, vaan kaikki ovat olleet toimivia peruskäyttöön.

Näppäimistö ja hiiri

Kosketuslevy ja tappihiiri

Kosketuslevy keskellä ja tappihiiri vasemmassa yläkulmassa

Ergonomian kannalta kunnollinen näppäimistö ja hiiri ovat tärkeitä. Jos käyttää kannettavaa vain pöytäkoneen korvikkeena, kannattaa ehkä hankkia erillinen hiiri ja näppäimistö, jolloin työskentely helpottuu ja nopeutuu. Jos kannettava kuitenkin kulkee aina mukana, kannattaa valita kone, jossa näppäimistö ja hiiri todella toimivat. Mitä isompi kone, sitä enemmän tilaa näppäimistölle löytyy. Pienikin näppäimistö voi kuitenkin olla hyvä, ja kirjoitustuntuma pitääkin testata ennen koneen ostoa. Pöytäkonetta käyttäneelle kannettavan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittaminen saattaa tuntua aluksi hieman oudolta. Kaikkeen kuitenkin tottuu aikanaan.

Kannettavissa hiiren virkaa toimittaa kosketuslevy (engl. TouchPad) tai harvemmin tappihiiri (engl. TrackPoint). Lähes kaikissa kannettavissa on kosketuslevy. Tappihiirtä löytyy lähinnä IBM:n kannettavista. Makuasia on, kummasta pitää enemmän. Itse pidän kosketuslevyä miellyttävämpänä. Vaikka kosketuslevyä ei olisi koskaan ennen käyttänytkään, siihen tottuu hyvin nopeasti.

Mielestäni on jopa järkevää ja helppoa hoitaa kaikki toiminnot pelkästään kosketuslevyllä. Esimerkiksi Applen iBookissa pystyy kursoria ohjaamaan pelkällä kosketuslevyllä sormea vetämällä, ohjelmat avautuvat levyä näpäyttämällä ja sivua voi vierittää kahdella sormella vetämällä. Tämä on erittäin kätevää, kun siihen tottuu ja paluuta takaisin ei ole. Itse kosketuslevyn lisäksi on hyvä testata kosketuslevyn alapuolella olevat hiiren painikkeet. Niiden käytössä pitää olla tuntumaa, mutta painikkeista ei saa lähteä äänekkäitä naksahduksia.

Tyylikkyys ja muotoilu

Voiko kannettava olla tyylikäs? Useimmat kannettavat ovat samanlaisia tylsänharmaita laatikoita, jotka eivät erotu mitenkään toisistaan. Miksei kannettaviin sitten saisi esimerkiksi kännykän tavoin vaihdettavia värikuoria? Käyttäjien pitäisikin vaatia enemmän tyylikkyyttä ja muotoilua, jotta tämä asia toteutuisi.

Poikkeuksen tyylikkyydessä tekee kuitenkin Apple, jonka kannettava on hienon valkoinen ja pinta vähän kuin kiiltävää posliinia. Koko kone on erittäin tukeva, eikä nitise mistään kohtaa halpakannettavien tapaan. Koko paketti on pohjaa myöten pinnaltaan aivan tasainen, eikä minkäänlaisia koloja tai muita kaunista pintaa rikkovia muotoja ole. Kaikkien valmistajien pitäisikin ottaa tästä oppia. Se, mitä kukin pitää tyylikkäänä on vähän makuasia, joten tähän on vaikea antaa mitään neuvoa.

Akkukesto

Aina mukana kulkeville kannettaville akkukesto on kaikkein tärkein tekijä käytettävyydessä. Eihän kannettavalla voi tehdä mitään ilman virtaa ja usein pistorasiaa ei ole siellä, missä sitä eniten tarvitsisi, puhumattakaan siitä, että olisi muistanut ottaa laturin mukaan. Harmittavan usein näkee vielä kannettavia, joissa akkukesto on naurettavan lyhyt. Jos käytät kannettavaa reissussa, pitää akun kestää peruskäytössä yli 4 tuntia virransäästötilan ollessa kytkettynä päälle. Mitä halvempi kone, sitä huonompi akkukin yleensä on. Akun pitäisi myös olla niin laadukas, että se kestää parisataa latausta ilman mainittavaa tehojen menetystä.

Melu ja lämpö

Lämpökuva kannettavasta

Lämpökamerakuva kannettavasta, jonka näppäimistö käy kuumana. (kuva: MikroBitti)

Akkukeston ohella toinen asia, joka ehdottomasti tulisi mainita kaikissa tietokonekaupan tuote-esitteissä ovat koneen tuottama melu ja lämpö. Mitä tehokkaampi kone, sitä lämpimämpi ja yleensä äänekkäämpi se on. Sylissä pidettävä kannettava ei saa polttaa reisiä ja lämpötilan pitää jakaantua tasaisesti koko pinnalle, yksittäisiä kuumia pisteitä ei saa olla. Jos kannettavaa käyttää pöydällä, ei lämpötilalla ole niin suurta merkitystä.

Melu on kuitenkin mielestäni vielä lämpötilaakin tärkeämpi asia. Koko ajan täysillä huutava ja suihkukonetta muistuttava kannettava on käytettävyydessä huono ja valovuosia jäljessä koko ajan hiljaisena käyvään kannettavaan verrattuna. Pelkkiin mainoslehtisten desibelilukemiin ei kuitenkaan voi aina luottaa, vaan äänen häiritsevyys pitää itse todeta. Tämän testaaminen konetta myyvässä liikkeessä on kuitenkin todella hankalaa ellei jopa mahdotonta. Näissä asioissa pitääkin luottaa lähinnä toisten ihmisten kokemuksiin.

Omalle kohdalle on osunut kaksi ääripäätä. Nykyinen Applen iBook on täysin hiljainen, kun taas Packard Bellin halpa kannettava huusi ja melusi koko ajan. Pitemmän päälle melu on todella ärsyttävää ja hiljaisuutta oppii todella arvostamaan.

Muu toimivuus

Muuhun toimivuuteen liittyy mm. koneen liitäntöjen määrä. Liitännät ovat usein hyvin samanlaisia eri kannettavien välillä. Jokaisesta löytyy tarvittava määrä USB-portteja, portit verkkoyhteyksille ja ulkoiselle näytölle jne. Eroja löytyy yleensä lähinnä siinä, löytyykö kannettavasta muistikortinlukijaa ja kuinka monta USB-porttia siihen on saatu mahdutettua. Hyvässä kannettavassa pitäisi olla neljä USB-liitäntää, joihin lisälaitteita, kuten tulostimia, ulkoisia kovalevyjä, kameroita ja USB-muisteja voisi liittää. Itse olen tosin pärjännyt hyvin kannettavastani löytyvillä kahdellakin USB-liitännällä. WLAN-verkkokortti olisi hyvä olla sisäänrakennettuna, koska kannettava on omiaan langattomaan nettisurffailuun.

Toinen tärkeä seikka on kannettavan nopea herääminen valmiustilasta. Mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin odottaa avatun kannettavan toimintaa minuuttikaupalla. Kannettavan pitää herätä mielestäni sillä sekunnilla, kun kannen avaa. Applen koneita pitää kehua tässä yhteydessä ja myös mainostaa siksi, että ne ovat heti paketista otettaessa käyttövalmiita.

Jos kuljetat kannettavaa paljon mukana, kannattaa sen seuraksi hankkia jokin suojalaukku, jottei kannettavan pinta naarmuuntuisi. Laukun pehmusteet myös suojaavat kannettavaa kolhuilta. Kallista kannettavaa kun kannattaa varjella. Laukkua ei yleensä tule kannettavan mukana vaan se on ostettava erikseen. Oikean kokoisen laukun löytäminen onkin sitten jo aivan toinen tarina.

Loppusanat

Jos olet aikeissa ostaa kannettavan tietokoneen, mieti ensin käyttötarkoitus. Tarvitsetko oikeaa ja hivenen kalliimpaa mukana kulkevaa kannettavaa, vai perus nettisurffailuun ja toimistosovelluksiin soveltuvaa isompaa ja halvempaa pöytäkoneen korvaajaa. Käyttötarkoitus määrää tarvittavat ominaisuudet ja hinnan. Muista kuitenkin, ettet tuijota vain prosessorin tehoihin. Kannettavassa on oikeasti käytettävyys ja hyvin toteutettu suunnittelu paljon tärkeämpiä.

Jos mahdollista, kannettavaa olisi aina hyvä kokeilla etukäteen sitä myyvässä liikkeessä. Tyhmintä on ostaa kannettava kävelemällä sisään kodinkonekauppaan ja ostamalla halvimman kannettavan, joka vaikuttaa tehokkaalta ominaisuuksiensa puolesta sitä sen enempää kokeilematta. Ilman mitään kokemusta kannettavasta, ei konetta kannata ostaa. Liikkeessä kokeilemisen lisäksi kannattaa lukea ja kysyä muiden ihmisten kokemuksia kannettavasta keskustelupalstoilla kuten Muropaketin MuroBBS:stä tai AfterDawnista. Lisäksi on hyvä lukea kannettavien arvosteluja alan lehdistä kuten MikroBitistä tai Tietokone-lehdestä.

Oma valintani - Apple iBook G4

Itse olen tähän mennessä käyttänyt pitkäaikaisesti vain kahta erimerkkistä kannettavaa: Packard Bell IGO 2451 ja Apple iBook G4. Vaikka kokemukseni erimerkkisten koneiden osalta onkin vähäinen, edustavat nämä kaksi konetta kuitenkin hyvin sitä ääripäätä, joka kannettavissa voi olla. Kuten arvata saattaa, Packard Bell oli ensimmäinen kannettavani, jonka erehdyin ostamaan. Kone vaikutti ostohetkellä (kesä 2003) tehojen puolesta hyvältä ja halvalta (hinta n. 900 euroa), mutta kuten olen sanonut, ne eivät merkitse juuri mitään. Kone kyllä toimi aluksi melko hyvin, mutta oli vähäisen muistin takia hieman hidas. Akku kesti vuoden päästä kuitenkin enää noin 30 minuuttia, koneen pohjan lämpötilaa voisi verrata paistinpannuun ja tuulettimen ääntä suihkukoneeseen. Kannettavaksi konetta ei myöskään voinut kutsua ja tyylikkyys oli kyllä kaukana.

Apple iBook G4

Tyylikäs Apple iBook G4

Talvella 2005 päätin hankkia Applen iBook G4 -kannettavan (hinta n. 1100 euroa), enkä ole katunut päivääkään. Nyt vasta ymmärtää, minkälainen kannettavan pitää olla. Applen iBook on erittäin tyylikäs ja kestävä kokonaisuus. Paketista otettaessa kone on heti käyttövalmis. Kannettava painaa noin 2,3 kiloa, mutta kokonsa ja tukevan rakenteensa puolesta sitä on erittäin helppo kantaa mukana, ja siksi kuljetankin sitä aina repussani kotoa koululle. Näyttö on ensivaikutelmaltaan pieni 12-tuumainen, mutta erittäin toimiva, enkä isompaa näyttöä tähän kannettavaan haluaisikaan. Mattapintainen näyttö toimii melko hyvin myös ulkona varjossa, mutta totutteluun menee hetki aikaa. Kirkkautta toivoisikin ulkokäyttöä ajatellen hivenen lisää.

Tehoissa iBook häviää PC-veljilleen, mutta peruskäyttöön kone on aivan riittävän tehokas. Muistimäärä kannattaa kuitenkin ehkä tulevaisuutta silmällä pitäen nostaa täyteen gigatavuun, vaikka vakiona oleva 512 megatavua riittää mainiosti tavalliseen netissä surffailuun ja tekstinkäsittelyyn. Akkukesto oli ostoaikaan parasta mitä löytyy, ja on nykyäänkin erinomaista tasoa. Peruskäytössä virransäästötilassa akku kestää noin 4 tuntia ja yli 200 latauskerran jälkeenkin akun kapasiteetti on yhä 97 % alkuperäisestä.

Kone lämpiää hitaasti tasaisen miellyttävästi, eikä peruskäytössä käy liian kuumana. Videoita katsottaessa pohja lämpötila kuitenkin nousee sen verran, ettei konetta voi ainakaan paljaan ihon päällä pitää. Tuuletinääntä ei juuri kuulu, koska lämmöntuotto on pientä. Noin vuoden käytön jälkeen olen vain muutaman kerran kuullut tuulettimen hurinan peruskäytössä. Kesäisin tuulettimet käyvät äänekkäämmin, mutta tällöinkin ääni on todella vaimea ja saattaa jopa hukkua ympäristön meluun. Näppäimistö on erittäin hyvä ja sillä on ilo kirjoittaa. USB-portteja on tosin vain kaksi ja kirjoittava DVD-asema sekä kortinlukija uupuvat. Mitään näistä en tosin itse ole jäänyt kaipaamaan. 40 gigatavun kiintolevykin on riittänyt vallan mainiosti kaikkeen tarpeelliseen ja tarpeettomaan.

Applen iBookissa on myös paljon pieniä ja näppäriä yksityiskohtia, joita ei muista koneista löydy. Kaikki liittimet löytyvät siististi vasemmasta reunasta ja CD-asema on kelkaton, jolloin sylikäyttö on paras mahdollinen. Laturi on myös erittäin pieni ja kauniin näköinen, siinä on myös hakaset, joihin virtajohdon voi helposti keriä. Koneessa kiinni oleva virtajohto ilmoittaa myös valon värillä, milloin akun lataus on täynnä. Toisin kuin vanhassa Packard Bellissäni, koneen voi kannen sulkemalla laittaa nopeasti nukkamaan ja se myös herää sillä sekunnilla, kun kannen avaa.

Mac OS X

Kuvassa näkyvä Mac OS X ei ole sen vaikeampi käyttää kuin Windowskaan.

Applen koneiden mukana toimitettava Mac OS X -käyttöjärjestelmä on erittäin vakaa, eikä sille ole yhtään viruksia. Mac OS X:n haku toimii Windows-käyttöjärjestelmään verrattuna noin sata kertaa nopeammin. Pienet dashboardin widgetit hauskuuttavat myös käyttöä ja F9-näppäimellä pystyy helposti navigoimaan avoimien sovellusten välillä. Näin sen homman pitäisikin toimia myös Windows-maailmassa. Windowsia koko ikänsä käyttäneellä voi tosin olla hieman hankaluuksia totutella OS X:ään, koska joitain pieniä eroavaisuuksia näiden käytössä on. Ensimmäistä tietokonettaan ostavalle Mac OS X taas on luultavasti jopa helpommin lähestyttävä kuin Windows XP.

Vaikka iBook G4 ei olekaan aivan täydellinen kone, on se silti hinta-laatu suhteeltaan erinomainen, ja harvat uudet tai kalliimmatkaan koneet yltävät sen rinnalle. Harmittavasti iBookkia ei ole enää myynnissä, vaan sen on korvannut Applen MacBook, joka on hieman tehon ja näytön osalta iBookista paranneltu malli. Tällä hetkellä uutta MacBookia ei mielestäni kannata vielä hankkia, koska uusi Mac OS X-käyttöjärjestelmä ja iLife-ohjelmistopaketti ovat tulossa seuraavan vuoden alussa. Ensi vuonna laitteen hankkijat saavat siis nämä "päivitykset" ilmaiseksi ja luultavasti itse tietokonekin on saanut sisäänsä uusia ja parempia komponentteja. Jos et kuitenkaan omista iBookia ja välttämättä tarvitset heti hyvän kannettavan, niin MacBookin osto on kyllä järkevää. Itse olisin kuitenkin vielä säilyttänyt vanhemman iBook-mallin uusien rinnalla ja myynyt sitä halvemmalla. Tämän hintaisia ja laatuisia koneita kun on harvassa. Jos haluat ostaa iBookin, ainut vaihtoehto on hankkia se käytettynä vaikkapa Huuto.netistä.

Linkkejä kannettavan tietokoneen ostajalle

  • Arvostelu LG LW25 -kannettavasta (MVnetin blogikirjoitus tyylikkäästä ja näppärästä PC-kannettavasta)
  • Verkkokauppa.com (Suomen suurin ATK-tarvikkeita myyvä verkkokauppa)
  • Tietoarmada (Melko uusi "yhden miehen" tietokoneverkkokauppa. Lupaa MBnetin hintavertailussa lähes poikkeuksetta halvimman hinnan, ystävällisen palvelun ja nopeat toimitusajat.)
  • Varimport (Yksi Suomen suurimmista Apple-tuotteiden jälleenmyyjistä)
  • Apple Store (Applen oma nettikauppa, josta voi ostaa halvalla esim. MacBookin tai iPodin)
  • ONOFF (Suuren kodinkoneketjun verkkosivut)
  • Huuto.net (Täältä saa ostettua halvalla käytettyjä kannettavia)
  • MBnet - Hintaseuranta (Uuden koneen ostajan kannattaa vertailla kauppojen hintoja MikroBitin hintaseurannalla)
  • MikroBitti (Tietotekniikasta kertova aikakauslehti. Joskus hyviä arvosteluja tietokoneista.)
  • Tietokone-lehti (Niin ikään tietotekniikasta kertova aikakauslehti. Joskus myös hyviä arvosteluja tietokoneista.)
  • AfterDawn - Keskustelualueet (Keskustelupalsta, jonka aihealue keskittynyt lähinnä tietotekniikkaan)
  • MuroBBS (Tietotekniikan harrastajien suosima keskustelufoorumi.)

Artikkelin kirjoittanut: Jarmo Vestola
Artikkeli kirjoitettu: 25.08.2006

Sivun kommentit