MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » AI1 - Pistekirjoitus

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Äidinkielen referaatti
Tehty: 20.08.2000 Arvosana: K
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 230
Tekijä: Jarmo Vestola

Pistekirjoitus

Referaatti Riitta-Kaisa Voipion artikkelista Pistekirjoitus - sokean avain kirjoitettuun kieleen.

Riitta-Kaisa Voipion mukaan pistekirjoitus, jonka sokea ranskalainen Louis Braille kehitti näkövammaisia varten 1820-luvulla, on ollut käytössä lähes sellaisenaan tähän päivään asti, vaikka 1950-luvulla sen luultiin siirtyvän historiaan äänentoistolaitteiden kehittyessä. Pistekirjoitus rakentuu kuudesta koholla olevasta nyppylästä, kahdesta rinnakkaisesta ja kolmesta päällekkäisestä. Ryhmän tietyt pisteet merkitsevät aina tiettyä kirjainta tai merkkiä, yhteensä kuviomahdollisuuksia on 64 ja niistä saadaan muodostettua myös matemaattiset merkit, välimerkit ja numerot. Tunnistus perustuu sormenpäiden tuntohermoihin, jotka kykenevät erottamaan suunnilleen kuusi eri pistettä samanaikaisesti.

Riitta-Kaisa Voipion mukaan pistekirjoituksen opetusta on viime aikoina lisätty niin lapsille kuin aikuisillekin. Nykyään ajatellaan, että ellei näkövammainen osaa lukea eikä kirjoittaa pisteitä, hän on käytännöllisesti katsoen luku- ja kirjoitustaidoton.

Näkövammaisten kirjaston äänikirjakokoelma on näkövammaisille tärkeä paikka, jotta he pääsisivät mukaan kirjojen maailmaan. Riitta-Kaisa Voipio kertoo, että äänikirjan kuuntelija ei kuitenkaan tiedä oikeinkirjoituksesta mitään. Myös tekstin tuottaminen saattaa olla ongelmallista. Tästä syystä pistekirja on parempi. Siitä pystyy oikeinkirjoituksen ohella myös hahmottamaan tekstin kokonaisuuden paremmin.

Vaikka pistekirjaa voikin lukea missä vain, sillä on myös muutamia heikkouksia. Se on kallis ja vie paljon tilaa. Sen vuoksi on kehitetty erilaisia lyhennysmalleja. Niissä tietyin merkein ilmaistaan mm. kirjainyhdistelmiä, tavuja ja kokonaisia sanoja. Suomen kielen lyhennetyssä pistekirjoituksessa häviää noin kolmannes sivuista. Näkövammaisten pistekirjoitukseen tarkoitettu lyhennysjärjestelmä vähentää tilan tarpeen noin puoleen. "Koska pistekirjoitus on sokealle suorastaan välttämätöntä, on yhteiskunnan taattava jokaiselle näkövammaiselle tilaisuus oppia sitä", toteaa Riitta-Kaisa Voipio.

Sivun kommentit