MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » RUB8 - Slå inte

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Ruotsin ainekirjoitus
Tehty: 01.10.2007 Arvosana: 92
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 130
Tekijä: minkki_

Tehtävänanto: Ruotsin ainekirjoitus otsikolla Slå inte! Tehtävänantona pohtia, onko esimerkiksi television katselu lisännyt nykyajan ihmisten väkivaltaisuutta.

Slå inte

Man har sagt att barn som ser våld i TV kommer att bete sig våldsamt. Visst är några barn känsligare än andra och börjar lättare apa efter beteende som dom ser i TV, men föräldrarnas attityd till våld har en större betydelse än hur många våldsamma filmer barn har sett. Det är föräldrarnas plikt att lära sina barn vad som är rätt och vad som är fel.

Kompisarna betyder mycket för en människa. Det finns en oskriven regel i de flesta skolor: om man inte mobbar blir man mobbad själv, vilket gör att många är tvungna att förändra sig till en våldsamma mobbare. Om man redan i skolan lär sig att det är tillåtet att lösa alla problem med våld kommer man att använda våld också senare.

En vuxen människa kan inte heller skylla på TV-tittandet för sitt våldsamma beteende. En vuxen människa måste förstå konsekvenser och ta ansvar för vad hon gör, det är löjligt att försöka smita från ansvaret genom att skylla på TV.

Våldet har alltid funnits i världen, det har varit många krig innan TV hade uppfunnits. Man kan alltså inte påstå att TV skulle ha förändrat människor illvilligare eller våldsammare. Det bara finns ondska hos oss.

Sivun kommentit