MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » UE1 - Rituaalityypit

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Uskonnon kokeen essee
Tehty: 03.03.2002 Arvosana: 6 / 6
Sivuja: 2 kpl Sanamäärä: 250
Tekijä: Mikko Vestola

Rituaalityypit

Rituaaleilla tarkoitetaan riittien kokonaisuutta. Riitti taas tarkoittaa eräänlaista tapaa tehdä asia. Esimerkiksi kokeessa voi olla sellainen tapa, että koe täyty tehdä aina samalla "onnenkynällä". Tämäkin on siis eräänlainen rituaali.

Uskonnollisia rituaaleja taas ovat esim. kaste, jossa lapsen päätä valellaan vedellä ja hänet liitetään mukaan seurakuntaan. Rituaaleissa on yleensä tarkat säännöt ja käyttäytymistavat. Jos näitä sääntöjä ei noudateta esim. hautajaisissa, niin uskotaan vainajan jäävän kummittelemaan.

Luterilaiselle kirkolle pyhiä rituaaleja, eli sakramentteja ovat kaste ja ehtoollinen. Näissä sakramenteissa Jumalan oletetaan olevan erityisellä tavalla läsnä. Riitit jaetaan yleensä kolmeen eri ryhmään: siirtymäriitteihin, kalendaaririitteihin ja kriisiriitteihin.

Siirtymäriitit suoritetaan ihmisille yleensä vain kerran elämässä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaste hautajaiset, konfirmaatio ja avioliittoon vihkiminen. Siirtymäriiteissä siis siirrytään ajasta toiseen. Esimerkiksi avioliittoon vihkimisessä siirrytään poikamies-ajasta avioliitto-aikaan.

Kalendaaririitit taas ovat jokavuotisia, toistuvia riittejä. Näitä juhlapäiviä ovat esim. pääsiäinen, adventtijuhlat ja jokaviikkoinen sunnuntain jumalanpalvelus.

Kriisiriitit taas suoritetaan yleensä silloin kun on jokin suuri hätä. Tällöin esim. rukoillaan Jumalaa, että joku rakas ihminen ei kuolisi sairauteen tai hyvänä esimerkkinä voisi olla myös intiaanien sadetanssin, jotka suoritetaan silloin kun vettä tarvittaisiin nopeasti.

Yleensä rituaalit jaetaan vielä kolmeen vaiheeseen. Näitä ovat irtautumis-, väli- ja liittymävaihe. Esimerkiksi avioliitossa irtautumisvaihe voisi olla polttarit. Näin irtaudutaan vähitellen poikamiesvaiheesta ja siirrytään välivaiheeseen.

Välivaiheessa ollaan niin sanotusti "ei kenenkään maalla" eli avioliitto-tapauksessa ei olla enää poikamiehiä, mutta ei olla vielä avioliitossakaan. Lopulta kun pappi on kirkossa sanonut: "Julistan teidät mieheksi ja vaimoksi" on siirrytty liittymävaiheeseen eli on liitytty avioliittoon.

Rituaalit ovat siis hyvin keskeinen osa uskontoa. Ilman niitä uskontoja tuskin olisi olemassakaan.

Sivun kommentit