MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » UE1 - Ympäristön vaikutus uskontoon

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Uskonnon kokeen essee
Tehty: 01.03.2001 Arvosana: 4½ / 6
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 160
Tekijä: Jarmo Vestola

Ympäristön vaikutus uskontoon

Uskonto on asia, jota on erittäin vaikea kuvailla tai selittää. Siksi edes kaikki tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä mitä sana uskonto on. Yleisesti voisi sanoa, että uskonto on uskoa johonkin kuten esim. Jumaliin. Näin ei tosin ole kaikissa uskonnoissa. Uskonto myös yhdistää sitä harjoittavat ihmiset ja on keino paeta pahaa todellisuutta.

Uskontoon liittyy myös rituaalit, jotka koostuvat riiteistä. Riittejä ja rituaaleja on lukemattomia ja ne liittyvät uskonnollisiin toimituksiin. Ne luovat harjoittajalle turvallisuuden ja yhdessäolon suojaa, koska riitit ja rituaalit ovat tuttuja, turvallisia ja toistuvia.

Koska uskontoja on ympäri maailmaa, voidaan ajatella, että ympäristö vaikuttaa niiden sisällä tehtäviin rituaaleihin. Toiset tanssivat sadetanssia ja toiset tekevät ympärileikkauksia. Erilaiset rituaalit muodostavat näin myös eri uskonnon.

Kristinuskohan kehittyi juutalaisuudesta ja tähän oli osasyynä ympäristö. Ympäristöhän vaikuttaa kulttuuriin, joka vaikuttaa ihmiseen ja ihminen taas vaikuttaa uskontoon. Tästä päästään taas siihen, että uskonto vaikuttaa ympäristöön. Näin ollen vaikutus on merkittävä ja molemminpuolinen.

Sivun kommentit