MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » UE3 - Priest

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Uskonnon tunnilla tehty elokuva-analyysi
Tehty: 10.03.2003 Arvosana: -
Sivuja: 3 kpl Sanamäärä: 770
Tekijä: Jarmo Vestola

Priest

Lyhyt tiivistelmä juonesta

Elokuva alkaa, kun nuori ja kokematon katolinen pappi muuttaa uuden seurakunnan alueelle. Aluksi hän on innoissaan työstään, mutta pian hän huomaa, ettei pappina olo olekaan niin helppoa kuin hän luulee. Erilaiset raskaat moraaliset ongelmat alkavat painaa hänen mieltään, erityisesti erään nuoren tytön hyväksikäyttö-ongelma isänsä kanssa. Papin onkin vaikea löytää ongelmaan oikeaa ratkaisua. Kun nuoren papin homosuhdekin tulee julki, on hän aivan murtunut ja ajattelee jopa lopettaa pappina olemisen ja muuttaa muualle. Hän on kuitenkin niin sinnikäs ja elämänsä Jumalalle omistanut, että päättää jatkaa työtänsä, vaikka kaikki ihmiset eivät enää hyväksyisikään häntä.

Miten katolisen kirkon etiikan erityispiirteet tulevat esille elokuvassa?

Nuori ja vanha pappi keskustelevat elokuvassa katolisten pappien selibaattilupauksesta. Pappien pitää pysyä naimattomina, koska kirkko tarjoaa heille kaikki muut tarpeet. Pappien on kuitenkin hankala noudattaa selibaattia, ja vanhempi pappi mainitseekin, että pappien selibaatti on vain tyhmien ihmisten keksimä, eikä sitä lue Raamatussa.

Papit pohtivat myös rippisalaisuuden säilyttämisestä, eli onko pappien pakko vaieta kaikesta pahasta, jota heille on sielunhoidossa uskottu, jos sen paljastaminen tuottaisi hyvää.

Millaisiin moraalisiin ongelmiin elokuvassa törmätään? Kuinka niitä yritetään ratkaista? Millaisia ongelmia ratkaisuihin liittyy? Miten olisit ehkä itse pyrkinyt ne ratkaisemaan?

Nuori pappi saarnaa messuilla siitä, miten elää kunnolla ja synnittä, mutta on silti itse homosuhteessa miehen kanssa. Nuori pappi tietääkin, että homosuhde on moraalisesti väärin katoliselle papille ja se on myös ristiriidassa hänen opettamansa saarnan kanssa. Myös vanhemmalla papilla on naissuhde, jota selibaattilupaus ei salli. Molemmat papit koettavatkin yhdessä salata sen, etteivät elä selibaatissa, koska muuten heidät voitaisiin erottaa virastaan.

Toinen iso ongelma on nuoren tytön papille sielunhoidossa uskoma hyväksikäyttöasia. Papilla on vaitiolovelvollisuus, joten hän ei saisi kertoa hyväksikäytöstä kenellekään, eikä tyttökään sitä halua. Pappi haluaisi kuitenkin paljastaa asian, koska insesti on rikos, ja isän hyväksikäyttämä tyttö kärsii siitä. Toisaalta taas pappi ei saa rikkoa rippisalaisuutta. Ratkaisuna insestin lopettamiseen, nuori pappi yrittää vihjata asiasta, mutta se ei auta ja lopulta insesti tuleekin itsestään ilmi.

Näin jälkikäteen onkin helppo sanoa, että nuoren papin olisi pitänyt rikkoa rippisalaisuus ja kertoa tytön hyväksikäytöstä, koska silloin tytön kärsimys olisi loppunut heti. Toisaalta pappi saattoi ajatella, että jos hän kertoo insestistä, hän samalla hajottaa kyseisen perheen. Siksi hän hienovaraisesti yrittikin saada tytön isän luopumaan hyväksikäytöstä, ilman, että kertoisi siitä muille.

Mitä loppuratkaisu mielestäsi merkitsee? Oma tulkintasi!

Jokainen tulkitsee varmasti loppuratkaisun hieman eri tavalla, mutta itse näkisin sen seuraavasti: Kun nuori isänsä hyväksikäyttämä tyttö tulee ainoana ihmisenä papin eteen ehtoolliselle, merkitsee se sitä, että tyttö hyväksyy sen, mitä pappi on tehnyt.

Muut kirkkoon jääneet seurakuntalaiset hyväksyvät ehkä myös papin homouden, koska, jos he eivät sitä hyväksyisi, miksi he sitten jäisivät kirkkoon. Seurakuntalaiset eivät kuitenkaan mene papin eteen ehtoolliselle, tyttöä lukuun ottamatta, koska he saattavat pelätä leimautuvansa homouden kannattajiksi. Sisimmässään he kuitenkin antavat nuorelle papille anteeksi. Myös se, että eniten "vääryyttä" kärsinyt hyväksikäytetty tyttö antaa anteeksi papille, saa ehkä myös muut seurakuntalaiset hyväksymään papin. Elokuvan mukaanhan "synti" tekee papista inhimillisemmän.

Mielipiteesi elokuvasta...

Aluksi elokuva oli mielestäni tylsä, enkä odottanut siltä juuri paljoakaan ja ajattelinkin, että tämä on taas niitä huonoja elokuvia, joista vain opettajat pitävät. Mutta mitä pidemmälle elokuva eteni, sitä kiinnostavammaksi se kuitenkin muuttui.

Elokuva lähti kunnolla käyntiin kun nuori tyttö kertoo sielunhoidossaan papille, että hänen isänsä tekee hänelle "niitä juttuja". Tämä ongelma veikin elokuvaa eteenpäin ja odotin mielenkiinnolla miten asia ratkeaa. Olisin ollut hyvin pettynyt, jos en olisi saanut tietää, miten elokuva päättyi.

Tylsän alun vuoksi moni haluaisi varmasti lopettaa elokuvan katsomisen siihen paikkaan ja ryhtyä tekemään jotain järkevämpää. Itsekin olin valmis lopettamaan elokuvan katselun ensimmäiseen homo-kohtaukseen, mutta päätin jatkaa, koska elokuva oli kuitenkin pakko katsoa ja kirjoittaa siitä arvostelu.

Kun elokuva loppui, huomasin jopa pitäneeni siitä. Näyttelijät olivat loistavia ja mieleeni jäi erityisesti vanhempi pappi, jolla riitti ymmärrystä muille. Hämmästyin kuitenkin, kun huomasin, ettei nuorempipappi osannut ratkaista insesti-ongelmaa mielestäni oikein.

Oli myös mukava huomata joitain yksityiskohtia katolisista messuista, jotka elokuvat tekijät olivat ottaneet huomioon, kuten kellon kilistäminen kun pappi puhuu ehtoollisleivästä Jeesuksen ruumiina ja myös se, että messuilla vain papit joivat viiniä ja muu seurakunta sai tyytyä "vain" ehtoollisleipään. Kaiken kaikkiaan Priest oli ehkä yksi parhaista elokuvista, jonka olen koulussa uskonnon tunneilla katsonut.

Sivun kommentit