MVnet logo

Tutkielmat » Yläaste » AI9lk - Leena Lehtolainen

Äidinkielen kirjailija-esitelmä
Tehty: 14.01.2001 Arvosana: -
Sivuja: 2 kpl Sanamäärä: 320
Tekijä: Mikko Vestola

Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen

Leena Katriina Lehtolainen syntyi 11.3.1964 Pohjois-Savossa, Vesannolla. Vuonna 1982 hän valmistautui ylioppilaaksi ja muutti Helsinkiin opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta sekä teatteritaidetta. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi keväällä 1988 ja on nykyään ammatiltaan vapaa kirjailija sekä kirjallisuuden tutkija.

Leena Lehtolaisen ura kirjailijana on yllättävän pitkä. Hän alkoi kirjoittaa ensimmäistä nuorisoromaaniansa ollessaan vasta kymmenvuotias. Kirjan nimi oli Ja äkkiä onkin toukokuu joka kertoi tavallisen koululaisen elämästä. Tammi julkaisi sen kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1976. Viisi vuotta myöhemmin julkaistiin hänen toinen nuorisoromaaninsa Kitara on rakkauteni, jonka jälkeen Lehtolainen hiljeni pitkäksi aikaa.

Vasta vuonna 1993 hänestä kuultiin jälleen, kun hän julkaisi ensimmäisen salapoliisiromaaninsa Ensimmäinen murhani. Se sai varsin hyvää palautetta sekä kriitikoilta että lukijoilta. Tästä alkoi hänen salapoliisiromaaniensa sarja, joissa päähenkilönä oli ylikonstaapeli Maria Kallio. Seuraava hänen kirjoittamansa dekkari oli nimeltään Harmin paikka, joka julkaistiin vuonna 1994 ja vuotta myöhemmin hän kirjoitti Kuparisydämen.

Taas vuotta myöhemmin julkaistiin Luminainen, josta Lehtolainen sai vuonna 1997 Suomen Dekkariseuran Vuoden johtolanka-palkinnon ja samana vuonna hänet palkittiin myös Espoo-mitalilla. Vuonna 1997 hän julkaisi Kuoleman spiraalin ja vuonna 1998 Tuulen puolella.

Sitten vuonna 1999 ilmestyi Lehtolaiselta Tappava säde, joka olikin hieman erilainen dekkari kuin mitä hän yleensä kirjoitti. Kirja kertoi perheväkivallasta, ja Maria Kallio oli tällä kertaa poikkeuksellisesti sivuosassa. Tuorein Leena Lehtolaisen kirja Ennen lähtöä julkaistiin vuonna 2000 ja se jatkaa tarinaa nyt jo ylikomisarioksi nousseesta Maria Kalliosta. Samana vuonna hän sai kirjoistaan Suuren Suomalaisen kirjakerhon tunnustuspalkinnon.

Leena Lehtolainen, jota voisi kutsua perinteisen rikosromaanin uudistajaksi, tunnetaan parhaiten dekkareista, joissa sankaritar on Maria Kallio. Uusimpien kirjojen tapahtumat sijoittuvat Espoon seutuville, jossa Lehtolainen dekkarinsa kirjoitti. Ne ovat niin suosittuja, että niitä on vaikea saada lainatuksi Espoon kirjastoissa suuren kysyntänsä vuoksi ja niistä on otettu useita uusintapainoksia. Näiden romaanien lisäksi Lehtolainen on kirjoittanut myös lukemattomia kirjoituksia, esseitä sekä kertomuksia lukuisiin eri lehtiin. Ensi syksynä häneltä pitäisi tulla uusi kirja, mikäli kustantaja suo, ja TV-sarja Maria Kalliosta on myös suunnitteilla.

Lähdeluettelo

  1. Dekkarinetti: http://www.tornio.fi/kirjasto/tuu/dekkarit/kirjailijat/leena.htm
  2. Lehtolaisen kotisivut: http://www.kolumbus.fi/leena.lehtolainen
  3. Internet: http://www.helsinginsanomat.fi/uutisarkisto/19980902/kult/980902ku09.html
  4. Aamulehden viikkoliite Allakka nro 52

Kuvalähteet

  1. Leena Lehtolainen: http://www.jns.fi/kirjailijat/lehtolai.html

Sivun kommentit